Dit is hoe vrouwen elkaar onderdrukken met morele oordelen over hoe je je (sexy) kleedt

Mode is een uiting van je persoonlijkheid, het zegt iets over degene die het draagt maar deze betekenis is nooit eenduidig. Wat voor de een way to much is, kan voor de ander een onschuldige zomerse outfit zijn. Nu de zomer aan z’n einde is, wil ik het daar toch eens over hebben. Wat je als vrouw draagt wordt namelijk nauwkeurig geëvalueerd en beoordeeld met betrekking tot seksualiteit. Zowel positief als negatief, door mannen maar vooral door andere vrouwen.

Vooral sinds de opkomst van Social Media worden de verschillen tussen preuts en niet preuts alleen maar groter. Waar de een zich gerust in een minuscule slip op Instagram plaatst, durft een ander nog niet in badpak op deze manier te verschijnen. Dit verschil mag er zijn al denkt niet iedereen daar zo over. Het zijn niet de onbevangen vrouwen die al snel een oordeel hebben maar de preutse dames wel. Jong of oud, dik of dun… wanneer je jezelf niet halfnaakt op de foto zet omdat je er geen interesse in hebt, onzeker bent over je lichaam of god mag weten waarom niet, vorm je eerder een mening over vrouwen die dit wel doen.

Beoordelen van anderen
Dat vrouwen elkaar (hard) beoordelen is bewezen door een Amerikaanse studie waar onderzoekers diepte-interviews hielden met 95 vrouwen tussen de 20 en 68 jaar. Op de vraag hoe vrouwen zich seksueel uitdrukken, antwoordt bijna iedereen dat dit doormiddel van kleding gebeurt. Daarnaast werden make-up en uitstraling in mindere mate genoemd. Wanneer vrouwen een outfit niet meer dragen die ze in het verleden erg mooi vonden, heeft dit vaak te maken met reacties van anderen. Vrouwen zijn constant bezig met zelf-surveillance, ze zien zich zelf door de ogen van anderen vrouwen. Er zijn ongeschreven regels over wat hoort en wat niet hoort. Leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol, korte rokjes zijn na een bepaalde leeftijd not done. Net als sexy lingerie, want oude seksualiteit moet je verhullen. Wat sexy is voor een twintiger geldt niet voor een veertiger. Het maakt niet uit hoe iemand zich voelt het is de leeftijd die belangrijker is. Jonge vrouwen komen dus eerder weg in niemendalletjes maar worden ook gezien als bedreiging. De vrijgezelle vrouw vormt al net zo’n gevaar voor getrouwde vrouwen, wanneer je als single lady in een sexy jurk op een feestje verschijnt, zijn het vooral andere vrouwen die je het gevoel geven dat je er té sexy uit ziet. Of zeg maar gerust: ordinair.

Vrouwen maken je onzekerder
Dat vrouwen erg uitgesproken zijn over de kledingkeuzes van anderen is een vorm van onzekerheid. Ze zijn constant bezig met hun eigen seksualiteit en zijn bang dat deze in het niet valt wanneer andere vrouwen sexier voor de dag komen. De enige manier waarop ze hun gevoel van eigenwaarde recht kunnen praten is door bot te reageren. Vrouwen die zich sexy kleden of die in bikini op Social Media verschijnen hebben geen zelfrespect. Uitdagende kleding wordt geassocieerd met een weinig zelfrespect en de ordinaire klasse. Het wordt niet gezien als stijlvol maar als een schande! Precies hierom wordt de seksualiteit van vrouwen beperkt… niet omdat mannen klagen of vunzige opmerkingen maken. Juist het harde en strenge oordeel van anderen vrouwen ondermijnt seksueel zelfvertrouwen. Owee als jij er sexier uit ziet dan een ander, dan creëer je jaloezie. Vanuit deze emotie kun je niet positief reageren en dat is precies waarom je eerder van een andere vrouw een sneer krijgt als je een diep decolleté draagt of in bikini op de foto gaat. Waarom kunnen we niet gewoon happy voor elkaar zijn of gewoon niks zeggen? Het is niet nodig om elkaars seksualiteit te beoordelen en onderdrukken. Leef en laat leven!