De pijn die je niet voelt

Pijn die je niet voelt, kun je niet healen. Voor sommige is dit een opluchting want het is een manier om verder te gaan met leven. Van binnen zegt een stemmetje: “doe wat nodig is om de pijn te begraven, als je maar niet hoeft te voelen.” Dagen gaan voorbij. Alcohol. Verdovende middelen. Fitness verslavingen. Relaties. Welvaart. Hard werken. Bekendheid. Dominantie. Soms zelfs een religie of spirituele leer. Het zijn allemaal manieren waardoor we niet met onszelf bezig hoeven te zijn maar met een soort van win our lose game. Status en uiterlijk vertoon zijn belangrijker dan innerlijk en oprechtheid. We zijn constant bezig met winnen om verlies te vermijden. Dit slokt ons zo erg op dat er geen tijd overblijft om dieper in jezelf te graven.

Het winnen of verliezen, het nastreven van doelen, wordt na een tijd ondragelijk. Het gevoel om te leven gaat overheersten. Jouw gevoel dat er iets is waar je aandacht aan moet besteden… alleen weet je niet meer zo goed wat. De pijn die je niet voelt en daarom niet kunt helen.

Om te helen moet je alle strategieën die je zelf hebt bedacht om niet te voelen opzij zetten. We moeten alles wat opgekropt is weer een uitgang bieden en de dop van de fles draaien om dit te laten gebeuren. Dit is nooit de makkelijkste weg en soms duurt het lang voordat je helemaal leegloopt. Sterker nog sommige restjes moet je uit de fles schrapen omdat ze zijn aangekoekt. Het proces om al je gevoelens toe te laten is niet makkelijk en pijnlijk. Je moet sterk zijn om het vol te houden en om alles te laten stromen. Soms denk je: ‘wanneer houdt het op?’ Troost je dan met de gedachte dat je nooit meer op je bordje krijgt dan je aankan tijdens het proces. Het leven is puur én hard.

Niemand wil kwetsbaar zijn of verlies lijden en toch overkomt het iedereen. Voor de een is het leven milder dan voor de ander maar de manier waarop je met pijn dealt bepaal je zelf. Uiteindelijk wil je dat loslaten wat voor balast zorgt en dat kan alleen door in het moment te leven. Een gevoel is slechts een gevoel en eindig. Zie alles als een les en leef in het moment, op dit moment ben je perfect zoals je bent en compleet. Je vindt de veerkracht om jouw eigen demonen te verslaan als je niet meer bang bent om pijn te voelen.