De groene revolutie ligt in handen van de consument

De groene revolutie is nu toch echt wel begonnen. Duurzame initiatieven schieten als paddestoelen uit de grond. De energiemarkt wordt meer en meer beheerst door groene energie en vegan zijn is cool. Denk niet dat we moeten wachten totdat de markt verandert. Jij als consument kan absoluut veel doen om dit proces te versnellen. De 5 belangrijkste tips om een bijdrage te leveren.

Eet plantaardig!
Je weet natuurlijk al lang dat dit numero uno is om het voor mens, dier en planeet beter te maken. Dus doe het nou maar gewoon!! Vegan zijn is cool en zeewier is heerlijk en eiwitrijk maar doe vooral wat je kan. Minder vlees is ook al winst. Kip is dan de meest duurzame keuze.

Steun duurzame initiatieven
Koop fairwair kleding van organic katoen of bamboe. Zo dwing je kledingmerken mee te gaan in deze trend. Maar check ook andere producten op duurzaamheid zowel in het productieproces als in levensduur.

Boycot niet duurzame initiatieven. Goedkoop bestaat niet, iemand betaalt die prijs. Door te kopen bij winkels zoals Action of Primark geef je indirect je goedkeuring om te produceren zonder oog voor mens en milieu. Door het niet te kopen geven we als consument het signaal af dat we hier niet oké mee zijn.

Bespaar energie
Korte douches, deksel op de pan, kleding niet te vaak in de was en in de winter met een dekentje op de bank. En natuurlijk stap je over op groene energie, zelfde prijs dus geen enkele reden om het niet te doen.

Vervoer jezelf zo groen mogelijk.
Fietsen is uiteraard het beste voor je gezondheid en de planeet. Daarna volgt het OV. Groen autorijden is moeilijker. Nog steeds is 99% van de auto’s fossiel. Elektrisch rijden is duur, maar er zijn leuke initiatieven om ritjes en auto’s te delen zoals snappcar of blablacar.

Tenslotte geldt voor alle 5 bovenstaande punten, ben mild en streef geen perfectie na. Ofwel doe wat je kan. Regelmatig hoor ik van mensen dat ik als vegetariër ook geen leren producten mag dragen. Of dat ik ook niet bepaald duurzaam bezig ben met drie kinderen (geboorte beperking is natuurlijk beter voor het klimaat). Het is waar, maar ook vreselijk principieel en daar redden we het klimaat niet mee. Want als je er zo in staat dan wordt duurzaam leven een ondraaglijke opdracht. Kijk daarom wat haalbaar is voor jou op dit moment en ben blij met elke bijdrage.

Lees ook: het interview met Rens Kroes