Column Annemarie: mijn eerste rituele huisreiniging

In mijn drukke leven blijft er soms weinig vrije tijd over voor poetsen. We hebben eens in de twee weken een lieve schoonmaakster en tussendoor ben ik van de Franse slag: een brandschoon huis is een must. Bij ons thuis kun je bij wijze van spreken van de vloer eten. Toen ik ging samenwonen vond ik het onzin om een hulp in huis te hebben, ik heb toch twee handjes? Dus een jaar lang deed ik alles zelf maar daar kwam steevast ruzie van. Nét als ik de badkamer had gekuist, vond mijn man het een goed idee om zich boven de wastafel te scheren. Of na een dweil-beurt werd er totaal niet op vieze schoenen gelet. Ronduit irritant. Daarom hebben we besloten om toch weer een hulp in huis te halen. Al is het maar omdat ik me dan minder irriteer aan viezigheid nét na het schoonmaken. Bovendien heb ik nu meer tijd voor de rituele huisreiniging.

De wat? Ja. Ik schrok ook even toen ik hoorde dat er negatieve ‘energieën’ in mijn huis ronddartelden. Tijdens mijn wekelijkse les bij Andreas Trussat vroeg hij hoe ik me de afgelopen weken voelde. “Niet op mijn best” dus. “Ik ben moe, mijn schildklier is ontregeld en wat ik ook doe, niets lijkt te helpen” vertelde ik hem. “Het is je huis. Brand eens witte salie, zet de ramen open en je voelt je beter” was zijn antwoord. “Wat bedoel je precies? GEESTEN?” vroeg ik. “Ja.” Dat bedoelde hij, er zitten geesten in mijn huis.

Reiniging van energieën
Er zijn mensen die mij voor gek verklaren dat ik dit geloof maar dat doe ik dus wel. Ik heb altijd al gevoeld dat er meer is dan dat wij mensen weten of zien. Zo is er in mijn ouderlijk huis ook ooit iemand binnen geweest om entiteiten te verjagen, er zaten er blijkbaar best veel (er was vroeger een heksenbrandstapel in onze tuin). Mijn vader was ernstig ziek en je gaat op zoek naar oorzaken die de situatie verergeren. Als er in de medische wereld geen oplossingen meer zijn, is er op gebied van spiritualiteit nog een hoop te vinden. Of het heeft geholpen? Geen idee. Maar baat het niet dan schaadt het ook niet. Bij het reinigen van huizen worden boze geesten verbannen naar ergens daarbuiten, zodat je geen last meer ervaart van de aanwezigheid.

Zo doe je het
Salie wordt gezien als hèt kruid om mee te reinigen en ik wist niet hoe snel ik witte salie in huis moest halen. In rap tempo zocht ik voldoende salie voor mijn eerste ritueel om mee aan de slag te gaan. Bind de gedroogde salie bij elkaar. Zet voordat je de salie aansteekt alle ramen en deuren open. Ik ben nogal angstig om de boel in de hens te zetten dus ik houd een bordje onder het brandende bosje salie. Met de salie loop ik tegen de klok in door alle kamers en ik visualiseer dat met de rook de negatieve energieën uit het huis verdwijnen. Werk van boven naar beneden en concentreer je echt op het losmaken van negativiteit. Geef extra aandacht aan spiegels, dit zijn ook poorten voor geesten en energieën. Na het ritueel kan de sterke geur nog even blijven hangen.

Zo sluit je het ritueel af
Brand wierook en kaarsen om het ritueel af te sluiten en vul het huis weer met positieve energie doormiddel van muziek, dans of meditatie.
Strooi wat zout in alle hoeken van een ruimte want zout absorbeert negativiteit. Gooi het gebruikte zout altijd weg. Vergeet niet dat je het ritueel regelmatig moet herhalen, energieën verdwijnen maar kunnen ook weer binnenkomen.