Column Amy: HSP, een hype?

“Oh, ben jij ook hoogsensitief?” schrijft iemand onder een reactie van een influencer die ik al een tijdje op Instagram volg. Ik scroll naar beneden en zie dat de vrouw niet de enige is die een soortgelijke reactie plaatst. De reacties van, met name, jonge vrouwen stromen binnen. De ene na de andere vrouw lijkt zich volledig in de omschrijving van de influencer te herkennen.

Tegenwoordig lijkt iedereen om mij heen wel “hoogsensitief” te zijn. Alsof het een nieuwe uitvinding is. Een ontdekking die enkele jaren geleden is gedaan en waar iedereen stapsgewijs achter lijkt te komen. En het grappige is, ook ik reken mij tot dit begrip. Ik heb echter zoals velen om mij heen niet het idee dat ik dit op een dag “heb ontdekt”.

Van jongs af aan wist ik al dat ik heel gevoelig in bepaalde situaties kon zijn. Soms werd dit door mensen verward met “zwak”, of “te emotioneel”. Te veel prikkels op een dag zorgde voor veel onrust in mijn lijf. Ik had – en heb nog steeds – de behoefte om mij op die momenten terug te trekken. Hooggevoeligheid heb ik echter ook altijd als iets zeer positiefs ervaren. Een “extra” voor mijn gevoel. Zo kan ik bijvoorbeeld intens van muziek, eten, de natuur en pure contacten genieten. Ik heb mij door mijn hoogsensitiviteit echter nooit anders of bijzonder gevoeld. Ik besef mij namelijk al mijn hele leven dat dit gewoon een deel van mijn persoonlijkheid is. Dat meerdere mensen dezelfde “soort” persoonlijkheid hebben werd mij duidelijk toen mijn moeder mij zo’n tien jaar geleden een boek over hoogsensitiviteit gaf. “Kijk, dit is nu wat ik bedoel”, zei ze, toen ze mij het boek gaf.

Ik heb inmiddels een heleboel boeken over hoogsensitiviteit gelezen. Uit elk boek heb ik dingen gehaald die bij mij passen. Het grootste misverstand is immers dat iedereen die hoogsensitief is, behoefte aan hetzelfde heeft. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken en vice versa. In de loop van de jaren heb ik voor mijzelf dan ook een “lijst” ontwikkeld. Op die lijst staan situaties die mij energie geven en kosten. Tools die voor mij werken om minder prikkels te ervaren. Zo merk ik dat het ervaren van veel prikkels voor mij niet per se aan de grootte van een groep ligt. Het gaat bij mij vooral om de sfeer. Zo kan je mij in een druk winkelcentrum na een paar uur opvegen. Ik voel mij dan echt “leeg”. Dit, terwijl ik mij op een groot feest waar een goede vibe hangt, de hele avond en nacht ontzettend kan vermaken. Ook kan ik enorm genieten van het wandelen door de straten van grote steden zoals Amsterdam of Parijs. Daarnaast merk ik dat ik niet van oppervlakkige gesprekken houd. Ik heb liever een wat diepgaander een- op- een gesprek met iemand. Heb jij nou het idee dat jij ook hoogsensitief bent? Dan adviseer ik je om je vooral niet gek te laten maken door alle informatie die je tegenwoordig om je oren vliegt. Mijn tip is om vooral naar jezelf te luisteren en om die dingen eruit te halen die voor jou kunnen werken. Ik merk dat die zoektocht soms lastig kan zijn. Ik help mensen door middel van coaching dan ook bij die zoektocht. Als jij eenmaal weet wat voor jou werkt dan is dat namelijk enorm waardevol.