Heb je calcium nodig om magnesium op te nemen en vise versa?

Mijn man vindt het maar vreemd en ook vriendinnen lachen mij uit. Ik heb namelijk nogal een voorraadje supplementen in mijn keukenkastje staan. Deze slik ik voor de zekerheid, omdat mijn hormooncoach, de mesoloog en een acupuncturist ooit hebben vertelt dat het goed zou zijn. Allemaal schreven ze natuurlijk een andere vitamine of mineraal voor. Inmiddels heb ik 20 potjes waarvan ik er daadwerkelijk zo’n 6 per dag open draai.

Tot mijn dagelijkse portie behoren: vitamine C, vitamine K, vitamine D, vloeibare Omega-3, selenium, foliumzuur,  magnesium én calcium. Deze laatste slik ik gecombineerd omdat ik al jaren in de veronderstelling ben dat het een niet zonder het ander kan. Deze informatie heb ik klakkeloos overgenomen maar klopt het eigenlijk wel? Is het echt zonde om magnesium zonder calcium te suplementeren en vise versa?

De juiste balans
Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden en goed te kunnen werken. De inname van calcium moet altijd ondersteund worden met de inname van magnesium, anders raakt de voorraad magnesium in het lichaam uitgeput. Calcium zonder magnesium put magnesium uit, maar magnesium zonder calcium kan ook calcium uitputten en zorgen voor een lage bloeddruk. Ik heb mij laten vertellen dat een goede verhouding tussen calcium en magnesium in supplementen 2:1 of nog beter 3:2 is. Er bestaan ook potjes waarin de combinatie calcium / magnesium al voor je wordt gemaakt. Die koop je hier bijvoorbeeld. Erg praktisch!

Het belang van calcium en magnesium
Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 4% uit mineralen. Deze halen we uit onze voeding omdat het lichaam zelf geen mineralen aanmaakt. Pas wanneer calcium en magnesium in balans zijn, functioneert het lichaam goed. De calcium is met name belangrijk voor de botten en het gebit. Een klein deel wordt verspreid door het bloed, de spieren en zenuwen. Het is een onmisbaar mineraal als je je bedenkt dat het de spieren samentrekt, de hartslag reguleert, het bloed laat stollen en zenuwprikkels doorgeeft. Magnesium doet júíst het tegenovergestelde van calcium. Het remt de werking van calcium waardoor de spieren ontspannen. Calcium en magnesium kunnen dus niet mét en niet zonder elkaar.

Haal je het uit voeding?
In principe zou je voldoende calcium en magnesium uit je voeding kunnen halen. Vooral groenten en melkproducten bevatten veel van deze mineralen. Toch zijn er uitzonderingen: sommige mensen nemen magnesium en calcium slechter op. En bij een vegan dieet moet je ook opletten dat je wel voldoende vervangers neemt voor de melkproducten.

Nog even op een rij

Calcium
-Calcium is nodig voor (hoe cliché) sterke botten
-Calcium speelt een rol in het proces van celdeling en – differentiatie
-Het activeert de natuurlijke energie in het lichaam
-Het draagt bij aan een gunstige werking van de hartspier

Magnesium
-Magnesium is belangrijk voor een normale eiwitsynthese en spierwerking
-Het heeft een positieve invloed het functioneren van het zenuwstelsel
-Vermoeidheid verminderd
-Je krijgt er een sterker gebit van
-Je slaapt beter

Hier koop je verschillende varianten van calcium én magnesium