Bye 2020: zo zorg je in januari voor een fijn begin van het nieuwe jaar

Voor veel mensen is 2020 het minst populaire jaar ooit. We waren aan huis gekluisterd en hebben er, tussen de lockdowns door het beste van gemaakt. We mogen in onze handjes knijpen als er niemand in de directe omgeving tussenuit is gepiept, we gezond zijn gebleven en aan het werk zijn. Verlies van een geliefde of een baan zijn erg ingrijpend en het is moeilijk om er dan nog het beste van te maken. Toch is juist dan selfcare belangrijk. Januari kan een frisse start zijn ook al is het een sombere en donkere tijd.

Met onderstaande tips geef je body en mind een boost om 2021 positief te beginnen.

Ritme van de natuur
Lang geleden, toen er nog geen kunstmatig licht was uitgevonden, leefde de mensen met het ritme van de natuur. Wij merken ook dat we in de winter behoefte hebben aan meer rust. Want ja. Daar is de winter eigenlijk voor bedoeld, het is een periode van rust voor de natuur én voor de mensen. In deze tijd merken wij daar jammer genoeg niet meer zoveel van want zeg nou zelf, we gaan maar door en door. Als het donker is, dan maken we het wel licht. In onze maatschappij is het bijna ondenkbaar dat je na zonsondergang niks meer doet, we staan altijd ‘aan’.

Dit gaat bij sommige mensen goed maar vaker verstoort het je interne biologische klok. Door deze biologische klok wordt onder andere de hormoonhuishouding in het lichaam geregeld en daar vallen ook de hormonen cortisol en melatonine onder. Cortisol is het stresshormoon en onmisbaar voor energie. Melatonine is het slaaphormoon en zorgt voor een goede nachtrust. In de winter hoor je net wat minder cortisol te produceren en meer melatonine, althans, als we het volgens de biologische klok bekijken. Helaas blijft de aanmaak van cortisol in deze tijd constant gestimuleerd door kunstmatig licht. Het kan heel goed zijn dat je daardoor uitgeput raakt. Deze tips helpen je om energiek het nieuwe jaar te beginnen!

Spendeer meer tijd buiten de deur
Vaak begin en eindig je je werkdag s’winters in het donker. Veel mensen nemen niet de tijd om even naar buiten te gaan. Wij wel. Al helemaal sinds thuiswerken is ingevoerd, maken wij tijdens de lunch graag een ommetje in de buitenlucht. Dit zorgt voor daglicht én je kunt je na een frisse break ook beter concentreren. Eigenlijk zou iedere baas werknemers moeten verplichten om een frisse neus te halen. Just saying. Ook in het weekend is een flinke wandeling een ontiegelijk goede besteding van jouw schaarse tijd. Doe het! Je voelt je er beter door.

Duik vroeg je bed in
Veel mensen hebben in de zomer en in de winter hetzelfde ritme. 7.00 uur uit bed en om 23.00 uur er weer in. Eigenlijk is het best wel gek dat je in de zomer net zoveel slaapt als in de winter. Wij merken dat we in de zomer vaak al voor de wekker wakker worden en in de winter willen we het liefst nog een paar uur blijven liggen. Ook dit regelt de natuur. Indien we het zelf voor het zeggen hebben, begint onze werkdag in de winter een uur later. En dan nóg liggen we vroeger in bed, rond de klok van 22.00. Hoe dan? Door de avonden rustig te spenderen met eten, lezen, badderen en oké, ook een serietje maar vergeet niet dat het kijken naar een scherm je cortisolgehalte stimuleert. Net als sporten, werken en een gezellig borrel. Check op tijd uit en duik lekker je bed in!