Brand een kaars voor biodiversiteit

Biodiversiteit betekent niks anders dan verscheidenheid aan leven op aarde waardoor de natuur in balans blijft. Zonder deze biodiversiteit zou de wereld er heel anders uit zien. Juist de diversiteit aan planten, dieren, micro-organismen en ecosystemen zorgt ervoor dat de natuur zoals we deze kennen, blijft bestaan.

Je kunt biodiversiteit vergelijken met het bakken van een taart. Alle ingrediënten zijn belangrijk anders wordt het nooit iets. Zo werkt het ook met de natuur, het een kan niet zonder het ander. En als er schakels ontbreken, dan gaat het mis. Vrijwel alles wat mensen eten is te herleiden tot biodiversiteit. Denk maar aan schoon water, vruchtbare grond voor voedsel maar ook grondstoffen voor kleding en medicijnen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als daar tekorten ontstaan. Trudon zet zich in voor biodiversiteit door populaties van donkere bijen te beschermen en in stand te houden.

Trudon en de Orne Donkere Bij

Trudon’s onderneming ligt sinds 1901 in Mortagne-au-Perche (Normandië) en maakt deel uit van het regionale natuurpark van de Perche. De missie van het natuurpark is om het milieu te beschermen, door middel van campagnes die bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit, bewustwording en toewijding aan het lokale erfgoed. In 2018 helpt Maison Trudon, in samenwerking met het plaatselijke Orne Donkere Bijen Conservatorium, bij de bescherming van de Europese donkere bij, een inheemse soort en een essentiële schakel in de biodiversiteitsketen van de regio.

Bijen zijn essentieel voor de biodiversiteit en landbouw

Wist je dat bijna 80 % van onze voedselgewassen afhankelijk is van de bestuiving door insecten? Van deze insecten vormen bijen de grootste groep bestuivers.  Je zou kunnen stellen dat er zonder bijen stukken minder fruit en groenten beschikbaar zijn. Niet alleen mensen maar ook dieren hebben baat bij de bijen. Zelfs bomen en bossen, de longen van de aarden, blijven doormiddel van het bestuivingsproces bestaan. Kun je nagaan hoe belangrijk de bijen eigenlijk zijn.

Cire geurkaars

De geurkaars Cire, gelanceerd in 2019, is een symbolische stap in het engagement van Trudon: 4% van de verkoop van de Cire geurkaars wordt ingezameld om het Orne Donkere Bijen Conservatorium te steunen. En dat is belangrijk! Voor Cire is het een passende keuze om zich in te zetten voor de Orne Donkere Bijen. Bijen en bijenwas hebben altijd centraal gestaan in de geschiedenis van de fabrikant: Sinds de 17e eeuw is het motto van Trudon “Deo regique laborant”, wat betekent: “zij (de bijen) werken voor God en de Koning”.

cire trudon

De Cire is verkrijgbaar in de volgende maten:

1. Petite, Gewicht 70g, Brandtijd: 18 tot 20 uur, Prijs: €39,-
2. Classic, Gewicht 270g, Brandtijd: 55 tot 65 uur, Prijs: €90,-
3. Great, Gewicht 2,8kg, Brandtijd: meer dan 300 uren: Prijs: €495,-

Neem een kijkje op de website.