Beter concentreren? Dit is wat je kan doen om ’t een boost te geven

Best een uitdaging om een Enfait proof headerfoto te vinden voor dit artikel. Dus schroom vooral niet als je zelf een betere hebt!

Ondanks dat de coronaregels verder en verder worden versoepeld, blijven we en masse nog grotendeels thuiswerken. In het begin was het even wennen om aan de keukentafel de to do-list af te werken, maar inmiddels zouden we niet meer zonder die thuiswerkdagen kunnen. Alleen soms kan er zo veel in en rundum hause worden gedaan, dat de concentratie voor werk wel een boost kan gebruiken. Snappen we! Daarom 6x beter concentreren tips, zodat je binnen de kortste keren flink wat check in the boxes kan zetten. Hint: zoek het in de hoek van…eten!

Beter concentreren tips

Had je ja-ren geleden een tentamen of ander moment waarop je concentratie je niet in de steek mocht laten, dan was kauwgom kauwen het devies. Volgens onderzoek van de Cardiff University blijkt kauwgom kauwen het concentratievermogen van de kauwgomkauwers significant te verbeteren. Bovendien maakt het alerter, zorgt het ervoor dat er minder fouten worden gemaakt en kan het het stressniveau zelfs verlagen. Die positieve resultaten zitten ‘m niet in de kauwgom zelf, maar in de activiteit van je lichaam, waardoor bloed naar je hoofd stroomt. Je hersenen krijgen zo meer energieprikkels met een verhoogde concentratie tot gevolg. Oh en als het even kan ga dan niet voor die mega rubberen variant vol suikers. Er komen – thank God – steeds meer gezonde, suikervrije varianten op de markt!

Kauwgom kauwen dus. Niet iedereen is er een grote fan van. Daarom een vijftal andere food gerelateerde, beter concentreren tips. Komen ze (op willekeurige volgorde):

#1: Let’s go bananas

Deze gele vitaminebom kan je er voor een extra dosis concentratie goed bij hebben. Het zit namelijk boordevol vitamine B6 – een essentiële vitamine voor onder andere onze stofwisseling – en langzame koolhydraten. Een blend van goedheid dat zorgt voor een lange activatie van je koppie.

#2: Rode bieten(sap)

Dit is er zo één in de categorie ‘je houdt ervan of moet er niets van hebben.’ Maar wist je dat deze superfood vol goede stoffen zit die de bloedsomloop naar je hersenen stimuleren? Weer eens wat anders dan een bakkie pleur 😉
noten beter concentreren

#3: Nuts about nuts

Dat noten – liefst de ongebranden, ongezouten variant – een gezonde keuze zijn, dat zal geen nieuwtje voor je zijn. Vitamine E, magnesium, antioxidanten, vezels en eiwitten, de complete shabang. Wat waarschijnlijk wél een verrassende nice to know is, is dat ze goed zijn voor de hersenstofwisseling, en daarmee voor je geheugen en concentratievermogen. Wil je voor de crème de la crème van de noten gaan, kies dan voor walnoten. Die zijn rijk aan vitamine B6 – yes, daar is ‘ie weer. En als je niet zo van de noten uit het knuistje eten bent, maar het meer in de hoek van pindakaas wil zoeken, dan is dat ook prima. Onderzoek van het British Journal of Nutrition laat namelijk zien dat pinda’s (of pindakaas) u-ren je trek stilt, waardoor je niet door een knorrelende maag kan worden afgeleid.

#4: Tea o’clock

Jazeker, een kopje thee kan wonderen doen als je concentratie even ver te zoeken is. Vooral groene, witte en muntthee doen het volgens onderzoek goed op de ‘beter concentreren tips-ladder.’ Bij muntthee zit ‘m dat in de geur, bij de andere twee komt dat door L-theanine. Het stofje dat thee haar karakteristieke smaak geeft, verlaagt je stressniveau. En gaat die naar beneden, dan kan je je beter focussen op je to do’s!

#5: Ohlala, chocolaaa

Om de dag van alle snoepkonten van deze wereld – that’s me! – te maken, een mooi weetje over chocolade. En nee, dan hebben we het niet over de repen waar vrijwel geen cacao zit, maar over pure chocolade. De repen met het liefst 80% of meer cacao. Dat deze guilty pleasure veel in d’r mars heeft, is bekend, maar dat het eten ook de bloedtoevoer naar je hersenen, en daarmee je concentratievermogen stimuleert, was voor ons op de redactie nieuw. Bovendien krijg je er tijdelijk ook nog eens een energieboost van. Win-win!

Genoeg gechitchat, aan de slag!