De behoefte aan vrouwelijke Yin energie wordt groter

Gister had ik een super interessante lezing gegeven door Toña Wong Chung tijdens het Holistik spring breakfast event. Toña begeleid mensen op een holistische manier om hun leven in balans te brengen en het thema liefde speelt hierin een cruciale rol. Tijdens het event sprak ze over het ontstaan van een burn-out en de benadering vanuit de Chinese geneeswijzen en het Taoisme. De balans tussen Yin en Yang.

In deze tijd is het vooral de Yang energie die de overhand neemt, dit is de mannelijke energie. Bij Yang horen eigenschappen zoals: moed, daadkracht, bezig zijn, doen, uiterlijk, de buitenkant, hard, snel en energie verbruiken. We presteren en consumeren ons kapot. Ying, de vrouwelijke energie staat voor: naar binnen gekeerd zijn, rust, reflectie, rond, zacht, langzaam, evalueren, overdenken en voelen. Iedere man of vrouw heeft Yin en Yang energie nodig om optimaal te functioneren. Maar vaak zit je hoog in je Yang (de zwarte stip) en hoog in de Yin. Dit betekent dat je vooral bezig bent met presteren, doen en uiterlijk vertoon. Terwijl je eigenlijk niet toekomt aan evalueren en bezinnen. De meeste mensen vragen zich niet af: waarom doe ik wat ik doe. Ze zijn bang om erachter te komen dat ze iets doen waar ze eigenlijk niet gelukkig van worden en dus gaan ze door.

yin yang

Erg herkenbaar en sinds de dood van mijn vader heb ik veel meer behoefte aan Yin. Ik hoef niet beter te worden, ik wil het niet druk hebben. Mijn leven draait niet meer om doelen bereiken want wat als je je doel bereikt? Dan komt er vanzelf weer een nieuw doel. Ik vind het júíst belangrijk om meer in mijn Yin energie te leven, om te evalueren waar ik mee bezig ben en om mezelf af te vragen waar ik écht energie van krijg. Pas in deze fase van rust vind ik ruimte voor creativiteit. Als je altijd ‘aan’ staat en on the go bent, verlies je deze creativiteit. Veel mensen vergeten om te ontspannen terwijl ze bezig zijn met hogere doelen.

Hoe creëer jij meer ruimte voor Yin?
Om meer in je Yin te komen moet je naar je lichaam en hart luisteren en bewuster worden als het op levensvragen aan komt. Je moet jezelf vaker de vraag stellen: ‘Wie ben ik nu’ en ‘wat wil ik worden’. Op energetisch niveau wil dit zeggen dat je soms ook even niks doet en daar oké mee bent. Je observeert, reflecteert en maakt ruimte voor emoties. Het is oké om verdriet te hebben of om te huilen. Ontdoe je van de buitenkant, een harde schil en geef de binnenkant meer ruimte. Neem tijd voor bezinning en meditatie. Ga wandelen, luister naar rustige muziek en rust uit. Geef je intuïtie de ruimte.