Aromatherapie werkt helend en zo maak je je eigen spray

Al zo lang ik me kan herinneren, spelen geuren een belangrijke rol in mijn leven. Vroeger vond ik mijn knuffel vertrouwd en fijn ruiken, later kregen we van mama een zakje met lavendel en een essentiële olie voor op de slaapkamer. We creëren geur herinneringen en deze zijn te herkennen in verschillende bloemen en planten zoals bergamot, ylang ylang, citroen, verbena, manderijn, lavendel of jasmijn. Ook kruiden zoals gember, kardemom, munt, rozemarijn of peper prikkelen de zintuigen.

De herkenning van geuren vindt plaats in het rechterdeel van de hersenen, dit gebied is mede verantwoordelijk voor emoties, creativiteit en passie. Onze linkerhersenhelft stuurt ons rationele denkvermogen aan. We herinneren geuren vanaf de eerste indruk. Geuren helpen je te ontspannen en om spanningen los te laten. Het kan herinneringen naar boven brengen maar ook nieuwe herinneringen creëren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ruiken ons scherpste zintuig is. Geur schept een persoonlijke geschiedenis zonder dat je het zelf door hebt. We pikken ongelofelijk veel geuren op en slaan deze op in onze database. Het zijn de natuurlijke geuren die ons welzijn positief kunnen beïnvloeden. Natuurlijke geuren bevatten essentiële oliën die in tegenstelling tot synthetische geuren (kunstmatig gecreëerde geuren) ons lichaam via de huid of longen doormiddel van kleine moleculen binnendringen. Daarom spray ik elke avond voor het slapen met een zelfgemaakte lavendelspray. Fijn maar ik wil een stapje verder gaan met geuren en ontdekte de volgende aromatherapie recepten die ik graag met jullie deel! Zelf vind ik het mooi om oude parfumflesjes te gebruiken om de spray in te bewaren. Deze vind je op rommelmarkten.

Indigo Oxygen
Zorgt voor verheldering, verfrissing, balans en werkt antibacterieel. Een aromatische mix tussen de bergen en de zee.

12 druppels lavendel
6 druppels lavindin (een lavendelsoort)
6 druppels yuzu (Japanse citroen)
6 druppels witte grapefruit
4 druppels zeewier

Bella nights
Weelderig, motiverend, verwarmend en sensueel. Een kruidig en vol aroma voor zelfvertrouwen.

16 druppels salie
6 druppels ylang ylang
8 druppels zwarte peper
4 druppels koriander
2 druppels vioolbaadjes
2 druppels patchouli

Essentiële oliën koop je bijvoorbeeld van Physalis. Je kunt de geur verdunnen met water, puur is de geur erg sterk, daar moet je van houden.