Ben jij altijd ziek op vakantie? Dat kan geen toeval zijn

Zul je altijd zien! Ben je vrij, krijg je opeens te maken met algehele malaise. Verkouden, hoofdpijn, spierpijn, grieperig en vooral doodmoe ben je tijdens de eerste dagen van jouw vakantie. Terwijl je nooit ziek bent! Wat een verschrikking.

Toch is het geen toeval dat veel mensen ziek worden net voordat ze op vakantie gaan. Na maandenlang hard werken heb je eindelijk tijd om bij te komen. Tijd die je normaal gesproken niet voor jezelf vrijmaakt. Zelfs niet als je een virus of andere kwaal onder leden hebt. Deze kwaaltjes blijven op de loer liggen terwijl jij stug doorgaat en pas op het moment dat jij jouw lichaam rust geeft, denkt de kwaal: YES! Nu is het tijd voor mij. Dit noemt men ook wel de ‘vrijetijdsziekte’. Na een periode van stress heb je een periode van herstel nodig maar als de stress te lang heeft geduurd, knap je niet een, twee, drie weer op.

De ‘vrijetijdsziekte’ treft vooral workaholics die zichzelf nóóit rust gunnen maar het kan je ook overkomen als je van keihard werken opeens helemaal niks gaat doen. Deze abrupte verandering brengt jouw lichaam in de war. Want wanneer jij je een slag in de rondte werkt, maakt jouw lichaam adrenaline aan om te presteren. Stoppen met werken betekent niet dat het lichaam meteen stop met het aanmaken van adrenaline. Terwijl je niks doet, krijg je nog steeds een flinke stoot energie die het lichaam niet nodig heeft. Zorg daarom altijd voor een overgang tussen werken en vakantie. Doe het de laatste dagen van jouw werkweek rustig aan en gebruik de eerste drie dagen van jouw vakantie om bij te komen en eventueel wat in huis te rommelen.