7 manieren om acute onrust uit je lijf te krijgen

Ik kan meestal alles aan, zei geen nee en sta voor iedereen klaar. Ik ben heel goed in doorgaan, het maximale uit het leven halen. Problemen oplossen, anderen helpen, nieuwe dingen ontdekken… mijn leven bestaat uit een constante stroom van prikkels. Ik weet dat ik niet de enige bent die op deze manier bezig is, het is iets van deze tijd. Het maximale uit het leven halen.. en dat brengt ook een gejaagd gevoel met zich mee. Onrust in lichaam en geest want er moet iets gebeuren, maar je weet niet precies wat. Je voelt je opgejaagd en in het nauw gedreven.

Logisch dat iedereen wel eens overspoeld wordt door een rusteloos gevoel want het is onnatuurlijk om altijd ‘aan’ te staan. Tegenwoordig ben je geen volwaardig mens meer als je het niet druk hebt terwijl er bestaan niet voor niets dag en nacht en seizoenen. Alle diersoorten nemen uitgebreid de tijd om te rusten, alleen hebben mensen moeite met stil staan en niets doen. Dit komt door de schuldgevoelens die je overmannen wanneer je tijd neemt voor jezelf. Ontspannen is iets wat je van jezelf niet mag en wanneer deze emoties blijvend zijn, kom je jezelf tegen.

Korte termijn oplossingen
Je krijgt het gejaagde gevoel niet meer weg dus ga je op zoek naar tijdelijke oplossingen. Sommige mensen gaan sporten voor extra serotonine/ adrenaline en weer een ander drinkt een glas wijn om de onrust weg te spoelen. Roken, snacken, series kijken, chagrijnig reageren en anderen de schuld geven zijn allemaal uitwegen.

Lichamelijke onrust
Soms zit de onrust alleen in je hoofd maar onrust kan ook in je lijf gaan zitten. Dit merk je door overmatige spierspanning of een hogere ademhaling. Het kan zelfs zijn dat je een drukkend of zenuwachtig gevoel in de buik of op de borst hebt. Dit komt door een teveel aan stresshormoon. Uiteindelijk leidt het constant aanstaan tot chronische vermoeidheid. Iets wat iedereen wil voorkomen en deze tips helpen daarbij:

1. Ademhalingsoefening
Neem even een moment voor jezelf en benut dit moment goed met een ademhalingsoefening. Dit helpt om de lichamelijke onrust te verminderen. Neem de tijd en zoek een rustige plek op waar je niet gestoord zult worden. Haal een paar keer diep adem en sluit je ogen. Adem overdreven diep in en je buik komt hierbij naar voren. Houd je adem 4 seconden in en adem 6 seconden langzaam uit waarbij je je buik weer naar binnen trekt. Blijf met je gedachten bij de ademhaling. Het tellen helpt je om met je hoofd bij de ademhaling te blijven.

2. Brand Cedarwood wierook
Wierook wordt vaak gebrand tijdens yoga of meditatie en dat gebeurt niet voor niets. De geur van Cederwood heeft bijvoorbeeld een zachte en aangename geur die licht verdovend werkt bij angsten en depressie. Al van oudsher staat de geur bekend als een beschermende en zuiverende geur met een ontspannende en rustgevende werking.

3. Ga de natuur in
De natuur heeft een kalmerende werking op mensen. We voelen ons nog altijd verbonden met de natuur en dit creëert harmonie en rust. In welk seizoen jij ook het strand of de bossen opzoekt, je komt er altijd rustiger weer vandaan.

4. Minder met cafeïne
Minderen met koffie drinken is altijd een goed idee… cafeïne geeft je misschien een boost maar het helpt je minder met ontspannen. Probeer het bij één koffie per dag te houden en je zult gegarandeerd verschil merken! Bouw het wel rustig af anders krijg je last van hoofdpijn… you know.

5. Drink kamille thee instead
Kamillethee is perfect om te ontspannen en tot rust te komen. Je kunt de thee het beste met verse kamille maken, laat de kamille wel goed trekken voor een optimaal resultaat!

6. Ga voor een massage
Dit kost geld maar mocht je aan het einde van de maand nog een beetje geld over hebben, gun jezelf dan eens een massage. Super ontspannend en het helpt je letterlijk en figuurlijk om los te laten.

7. Verspil geen tijd met piekeren
Het heeft geen zin om na te denken over dingen die nog moeten gebeuren of gebeurd zijn waar je op dat moment niks aan kunt veranderen. Alleen als het nuttig is helpt piekeren en nadenken je om tot nieuwe inzichten te komen. Anders is het zonde om tijd en energie aan jouw probleem te besteden. Doe alles wat in je vermogen ligt om dingen te realiseren maar als je iets niet kunt veranderen, moet je het loslaten.