6 x over vrouwen die vrouwen veroordelen

Er wordt veel gesproken over de battle tussen sexes maar waar we het minder vaak over hebben is het dagelijkse spanningsveld tussen vrouwen. Zowel op Social Media als in het echte leven. Verdrietig genoeg zijn we ondanks het groeiende feminisme in staat om keihard te oordelen, van vrouw tot vrouw. Is dat wat we vrijheid noemen? Elkaar onder de loep nemen en veroordelen?

In feite is dat precies wat er gebeurd, er zijn zelfs studies die onderzoek doen naar het gedrag van vrouwen onder elkaar. Wat blijkt? Vrouwen zijn onbeleefder tegen andere vrouwen dan dat ze tegen mannen zijn. Waarom is dit? Volgens de wetenschap heerst er meer competitie tussen vrouwen. Dit begint al in de vroege jeugd wanneer je klasgenootjes buitensluit tijdens een feestje of niet mee laat spelen op de woensdagmiddag.

Dit alleen maar omdat ze niet de juiste kleding dragen, een raar kapsel hebben of met een accent praten. Vrouwen strijden om aandacht.

“Vrouwen hebben de neiging om elkaar te veroordelen op alle vlakken” zegt Dr Elena Touroni van The Chelsea Psychology Clinic. “De onderliggende reden is vaak een gebrek aan zelfvertrouwen en onzekerheid.” Psychologisch gezien ligt er achter elk oordeel een verklaring, het gebeurt omdat iets in het leven van een ander de onzekere gevoelens in jezelf triggert. We hebben de neiging om niet alleen onszelf maar ook anderen te veroordelen om onze innerlijke angsten te managen. Een oordeel is overigens niet hetzelfde als vergelijken. Je kunt jezelf vergelijken met andere vrouwen zonder je negatief over een ander uit te laten. Maar wanneer er een hard randje aan je uitspraken zit, moet je echt even nagaan waarom je dit doet. Vrijheid is het belangrijkste wat er is en daar help jij niet aan mee.

Kijk maar even hoe vijandig vrouwen tegen elkaar kunnen zijn, subtiel of minder subtiel.

1. Hoe jong iemand eruit ziet
Ja. Dit is echt een ding. De competitie tussen vrouwen is enorm als het draait om het uiterlijk. Of je nu wél of niks aan jezelf laat verfraaien, oordelen zullen er altijd zijn. Vrouwen willen er allemaal mooi en jong uitzien en als iemand prachtige volle lippen heeft, zal het wel een filler zijn. Of hoge jukbeenderen? Daar is vast iets aan gedaan!

2. De keuze van je partner (of vriendinnen)
Is je beste vriendin (of zus) twijfelachtig over je relatie? Waarschijnlijk. Iedereen oordeelt vanuit eigen perspectief. Evolutionair gezien moet de man de vrouw onderhouden en brengt de vrouw de kinderen groot. Tegenwoordig bepalen we gelukkig zelf hoe we thuis de boel draaiende houden – al zijn er ook weer doorgeslagen uitspraken waarbij de parttime werkende vrouw opeens lui zou zijn. Desalniettemin zijn er sommige ouders, tantes of oma’s nog steeds sceptisch wanneer je met een jongere man aan komt zetten die minder verdient dan jij. Een nieuwe relatie wordt toch altijd kritisch bekeken, is het een goede potentiële levenspartner? Heb je een goede vangst? Je weet het nóóit. Jij niet dus een ander al helemaal niet. Leef een beetje.

3. Het algehele voorkomen
Denk maar eens aan de laatste foto die je op Instagram hebt gepost. Ooit commentaar gekregen? Ik wel. Mijn duckface is al zo vaak bekritiseerd dat ik er inmiddels wel om kan lachen. Ik vind het mooi om met getuite lippen op de foto te staan, nou en? Foto’s zijn een veelbesproken onderwerp als het gaat om oordelen: die heeft te veel make-up, die te weinig. Daar zit een dikke filter overheen… en is dat niet te veel bloot daar op die foto? Vrouwen veroordelen andere vrouwen meer dan ooit op hoe ze zich vertonen. #freethenipple? Voor de een is het vrijheid en de ander vindt het vulgair. Iedereen mag natuurlijk vinden wat hij of zij wil maar laten we elkaar tenminste vrij laten! Of je je nu prettiger voelt in lange jurken of in minuscule pakjes.

4. De carrière ambities
Vrouwen hebben vaak eerder een conflict op de werkvloer dan mannen. Uit onderzoek blijkt dat pesten op het werk vaker bij vrouwen voorkomt. Waarom veroordelen we andere vrouwen op het werk? Ook dit heeft weer te maken met competitie. Jezelf vergelijken met een ander en je eigen onzekerheden niet onder ogen komen. “Ik snap écht niet waarom zij promotie krijgt” maar ondertussen wel uitvogelen hoe je zelf zo snel op haar stoel kunt komen te zitten. Uitspreken dat je iemand niet competent genoeg vindt om vervolgens behind her back bij de baas dezelfde ambities neer te leggen. Het gebeurt echt. Wanneer je ‘bruikbaar’ bent, wordt er veel misbruik van je gemaakt. Mensen trekken zich aan je op, halen stiekeme streken uit achter je rug om en laten je vervolgens keihard vallen.

5. Het ouderschap
Ai. Deze is heftig: de moedermaffia is sterk vertegenwoordigd op het schoolplein en op Social Media. De oordelen over borstvoeding, geen borstvoeding en verdoving tijdens de bevalling of thuis bevallen vliegen je om de oren. Wasbare luiers, wegwerpluiers, thuisblijven of snel weer aan de slag? Je doet het nóóit goed. Er zijn altijd pittige moeders die van zich laten horen.

6. Levensstijl
Jouw levensstijl ligt onder een flink vergrootglas. Vrouwen die kiezen voor een plantaardig dieet krijgen commentaar te horen, net als vrouwen die alles eten. Ook dat is not done. Moeilijke eters zijn lastige gasten aan tafel en makkelijke eters denken niet aan het milieu. Nooit een wijntje drinken is ongezellig maar na een paar borrels ben je een alcoholist. Er wordt heel wat af geroddeld over je levensstijl. Een vollere vrouw die een hamburger eet? Daar heb ik andere vrouwen tig opmerkingen over horen maken. Terwijl een slanke vrouw de hamburger na het eten hoogstwaarschijnlijk weer uitkost op de WC. Tja hoe blijven ze anders zo dun? In een maatschappij waarin we bewust bezig zijn met beter consumeren, ontstaan allerlei vooroordelen. Sommige vrouwen kunnen je verschrikkelijk laten voelen als je een pizza eet. Andere vrouwen geven je een sneer omdat je regelmatig naar de sportschool gaat… uit angst om zelf achter te blijven. Dat snap je natuurlijk wel.

Lees ook: een oordeel is vaak leeg en zegt veel over de persoon die oordeelt.