5 redenen om NIET te sporten tijdens je menstruatie

Sporten als je ongesteld bent, daar zijn de meningen over verdeeld! Er zijn voor- en nadelen als we het hebben over sporten tijdens de menstruatie. Ja. De een ervaart meer last dan de ander en sporten kan juist erg goed zijn. Tijdens sporten worden spieren aangespannen, die na het sporten weer ontspannen. Hierdoor ontspannen de spieren in de buik mee waardoor je nadien minder last hebt van kramp. Na een flinke work-out maak je endorfine aan, dit is het gelukshormoon, ook je mood heeft dus baat bij sporten. Maar toch sport ik niet. Zeker de eerste drie dagen doe ik het rustig aan en wel hierom:

Iedere maand voel ik het aankomen: pijn in mijn onderrug, buikkrampen en opeens trek ik wit weg en is de pijn echt niet meer te houden. Ik ben ongesteld. En niet te zuinig ook! Toch slik ik geen hormonen en het liefst ook geen pijnstillers.

De continue kramp – gepaard met misselijkheid, hoofdpijn, wazig zien en rommelende darmen – neem ik op de koop toe. Gelukkig valt dit moment vaak in het weekend zodat ik een beetje door het huis kan strompelen en niet teveel moet, om aan sporten al he-le-maal niet te denken!

Het is super belangrijk om naar je lijf te luisteren, zeker tijdens je menstruatie
Ik kan zelfs niet eens anders, ongesteld zijn schakelt mij letterlijk uit.

Ongesteld zijn kun je ook zien als een bezinningsmoment
Het liefst trek ik mezelf terug, blijf ik binnen en neem ik tijd om na te denken over belangrijke zaken in het leven. Tijdens je menstruatie kom je in contact met zachte vrouwelijke energie.

Door oestrogeen heb je wekere gewrichtsbanden
Tijdens de menstruatiecyclus maakt het lichaam meer oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw gewrichtsbanden weker worden waardoor de kans op blessures groter is.

Niet op je hoofd staan
Nu denk je vast en zeker: daaaag! Ik sta nooit op mijn hoofd. Nou, ik wel. Tijdens de yoga zijn er best veel oefeningen die je beter niet kunt doen. Alle oefeningen waarbij je bekken hoger dan je baarmoeder komen te liggen, moet je vermijden. Deze oefeningen zorgen voor meer druk op de baarmoeder en spiritueel gezien stroomt het bloed wat nou juist naar buiten moet, de verkeerde kant op.

IJzer
Tijdens je menstruatie verlies je ijzer omdat je veel bloed. Als je gaat sporten raak je nog meer ijzer kwijt omdat je gaat zweten. Dit kan op zich geen kwaad al is het extra belangrijk om ijzerrijk te eten. Denk hierbij aan: groente, rood vlees of volkoren producten. Drink vooral geen melk! Dit remt de ijzeropname in je bloed.