5 dingen die jouw donkere kant helpen omarmen

Iedereen heeft een donker randje. Fantasieën of gedachten die je liever met anderen deelt. Diep vanbinnen borrelt altijd iets duisters. De Zwitserse psychiater Carl Jung was de eerste die de schaduwkant bespreekbaar maakte. Deze schaduwkant is de persoon die je niet wilt zijn, maar die je toch bent. Volgens Jung doet iedereen onbewust zijn best om minder mooie kanten verborgen te houden voor de buitenwereld en voor zichzelf. Terwijl het juist oké is dat je een donker randje hebt en soms kun je dit maar beter laten doorschemeren. Als je gevoelens wegstopt, ontploft jouw donkere kant en dan gebeuren er écht nare dingen.

Accepteer jouw schaduwkant en omarm de dingen die je liever wegstopt. Het leven verandert constant en in verschillende situaties kun je opeens heel anders uit de hoek komen. Weet wat jouw donkere randjes zijn en accepteer ze, deel ze met je geliefde en dan word je er zelfs iets wijzer van.

1. Het geeft vertrouwen
Als jij iemand zo goed vertrouwd dat je zelfs je meest intieme donkere gevoelens deelt, dan schept dat een band. Met deze mensen wil jij de rest van jouw leven verder dus het is belangrijk dat ze weten dat je ook af en toe niet de braafheid zelve bent. In het leven krijg je te maken met onrecht, verdriet en loslaten. Het is ook de schaduwkant die je soms woede, agressie en hardheid biedt om deze dalen te overwinnen.

2. Het maakt je een compleet mens
Voor de buitenwereld vind je het belangrijk om ‘perfect’ te lijken. Precies: lijken. Want niemand is perfect, houd jezelf niet voor de gek! Het leven is Yin-yang, je hebt van alles een beetje. Geef toe dat je minder perfect bent dan dat je zou willen zijn, dit is een troostende gedachten als dingen niet gaan zoals ze horen te gaan.

3. Leef met minder oordelen
Een oordeel is zo geveld. Mensen veroordelen anderen zo snel! Zonde… want hoe weet jij dat jij dingen nóóit verkeerd zal doen? Precies. Niet. Als je wanhopig, verdrietig of teleurgesteld bent, is de kans groot dat je handelt vanuit deze emoties en de keuzes die je dan maakt zijn anders dan keuzes op gelukkige momenten. Omdat je weet dat niemand perfect is, kun je een ander accepteren zoals hij of zij is. Je durft écht te zien hoe iemand in elkaar steekt en dat maakt je een mooier mens.

4. Verbinding met elkaar
Mensen die hun schaduwkant accepteren voelen zich meer verbonden met de rest van de wereld. Je voelt je niet meer of minder. Je bent tevreden omdat je weet dat we allemaal hetzelfde doel nastreven: gelukkig zijn.

5. Lach er ook gewoon om
Nu je weet dat niemand perfect is, kun je de lol van jouw donkere kant misschien zelfs inzien. Het is dus wél normaal om soms wilde fantasieën of op hol geslagen gedachten te hebben. Let it be! Als je er maar niemand kwaad mee doet…