4 slaaprituelen die écht werken

Als het op slapen aankomt, bestaan er heel wat tips en trics. Een bekertje melk als slaapmutsje, of juist een glas rode wijn (niet waar). Slaaptekort in het weekend inhalen met flink uitslapen (ook niet waar). Toch zijn er dingen die wél echt helpen om beter te slapen en die delen wij graag.

Bereid je voor op het naar bed gaan
Onze mind wordt de hele dag geprikkeld en is daarom hyperalert. We zijn altijd druk, rennen van hot naar her en houden met een schuin oog de godganselijke dag Social Media in de gaten. We staan altijd ‘aan’. Logisch dat je niet meteen een ommezwaai kunt maken als je met je hoofd het kussen raakt, je lichaam moet in de ruststand komen. Pas als er geen blauw licht van apparaten in jouw slaapkamer schijnt, wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dus neem telefoons of laptops niet mee naar de slaapkamer, kies voor een magazine, een boek of mediteer een kwartiertje. Dit is hartstikke nodig na een drukke dag…

Investeer in je slaapkamer
We slapen gemiddeld een derde van ons leven en dat is veel. Waarom zou je dan niet investeren in een goed bed? We rijden bijvoorbeeld minder auto maar daar wordt grof geld aan uitgegeven. Ik ben er van overtuigd dat een goed bed, het juiste matras en fijn beddengoed bijdragen aan een goede nachtrust. De meeste mensen hebben geen idee dat ze na vijf tot zeven jaar de staat van hun matras opnieuw moeten beoordelen en na tien jaar is het tijd voor een nieuwe, mits je een goede topper gebruikt. Voor mij is het belangrijk dat mijn matras en beddengoed zo natuurlijk mogelijk is, zonder gebruik van chemicaliën. Er bestaan veel merken die geen allergie veroorzakende chemische stoffen of chemicalien die het milieu aantasten, gebruiken. Mijn favoriet is Yumeko! Bij Yumeko bevatten de producten voor in je slaapkamer geen chemische stoffen met negatieve effecten op de gezondheid en het milieu. Vooral de chemische stoffen in matrassen –waar je per etmaal heel wat uurtjes op doorbrengt– zijn zorgwekkend. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de brandvertragende middelen, zoals grafiet en arseen, zelfs in ons bloed terecht kunnen komen. Dit wetende kies je toch voor een alternatief matras of dekbed? Zo is wol van nature brandwerend, en gebruikt Yumeko natuurlijke materialen zoals kokos, natuurlatex en biokatoen.

dekbed
Overtrek katoensatijn dusty roze, €89,96 Yumeko

De keuze van je dekbed
De meeste mensen slapen onder een donzen of wollen dekbed. Een wollen dekbed neemt snel je lichaamstemperatuur aan waardoor je het in een koude omgeving lekker snel warm hebt en in de zomer werkt het juist verkoelend. Perfect bij alle weersomstandigheden. Een wollen dekbed is zwaarder maar het meest geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt omdat het vuilafstotende en bacterie afwerende eigenschappen heeft. Dons daarentegen is lichter, ventilerend en isolerend tegelijkertijd. Ook een dekbed van dons kun je het hele jaar door gebruiken. Wel is het zo dat als je ’s nachts een kacheltje bent, je het warmer krijgt onder een donzen dekbed. Dons is van nature huismijt werend en heerlijk zacht. Naast wol of dons kun je ook voor Tencel kiezen, Tencel is een natuurlijke vezel gemaakt van de bast van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen. 100% diervrij en verantwoord. Ook tencel voelt heerlijk aan. Het is zacht als zijde, koel als linnen, comfortabel en warm als wol en net zo sterk als katoen.

dekbed
Dekbed ganzendons van Yumeko

Masseer je voeten
Misschien heb je iemand die jouw voeten kan masseren en anders kun je het zelf doen. Verdiep je in voetreflexmassage en je komt erachter dat je door het stimuleren van bepaalde drukpunten, tot rust komt. Onder de voeten zitten namelijk drukpunten die in de alternatieve geneeswijzen worden gebruikt om klachten te voorkomen of bestrijden. Een van de dingen waar een voetmassage voor zorgt is: totale ontspanning. Je snapt: daardoor kun je beter slapen. Soms helpt het ook om je armen of rug te strelen… zo fijn!

Bewaak een vast slaapritme
Ga op vaste tijden naar bed en sta iedere dag rond dezelfde tijd weer op. Dit lukt natuurlijk niet altijd maar probeer het eens vol te houden. Je biologische klok tikt het beste zonder gebroken nachten. Indien dit, om wat voor een reden dan ook, niet het geval is, merk je dat je vermoeider bent. Probeer in ieder geval 7 uur per nacht te slapen. Heb je een baby die gevoed moet worden? Of problemen met slapen? Probeer een manier te vinden waardoor je toch voldoende uitrust. Yoga Nidra is bijvoorbeeld een vorm van yoga waarbij je je lichaam een uur laten rusten waardoor het lijkt alsof je een volle nacht hebt geslapen.