4 dingen die je moet vermijden als je een auto-immuunziekte hebt

Er bestaan veel auto-immuunziekte en ik heb er een: Hashimoto. Dit wil zeggen dat het afweersysteem zich tegen mijn schildklier richt. Maar ook graves, MS en reuma horen in het rijtje auto-immuunziekten thuis. Steeds weer kom ik nieuwe inzichten tegen die helpen om gezonder te leven en om de ziekte niet te triggeren. Ik deel er vier vanuit mijn eigen ervaring en onderzoek.

Gluten
Gluten bevat een eiwit dat vreemd is voor het menselijk lichaam. De schildklier bevat een enzym dat erg veel lijkt op gliandine – transglutaminase. De kans is groot dat door de consumptie van gluten het immuunsysteem in de war raakt en niet alleen de gluten aanvalt maar ook de schildklier.

Stress
Iedereen, auto-immuunziekte of niet, moet stress vermijden. Chronisch mentale stress is een trigger van auto-immuunziekten en na een moeilijke periode in jouw leven kan het zijn dat je opeens weer meer klachten ervaart. Het heeft tijd nodig om je weer beter in je vel te voelen en daarvoor moet je proberen om stress te vermijden. Yoga en meditatie kunnen je hierbij helpen. Probeer te leven vanuit jouw eigen energie en trek je niets aan van de buitenwereld, dan ben je al een heel eind.

Piercings
Toen mijn klachten begonnen, had ik net een piercing laten zetten. Omdat ik in de reguliere zorg geen antwoorden kreeg, ging ik naar een acupuncturist. Deze wijze man wees mij meteen op mijn piercing. UIT! Dat ding. In de navel prikken is zelfs voor een acupuncturist verboden want dan beschadig je de meridianen.

Giftige stoffen
Stoffen die niet lichaamseigen zijn worden door het lichaam gezien als indringers. Dit geldt voor cosmetica maar ook voor injectables zoals Botox. Je huid is het grootste orgaan en neemt alles op. Door chemische toevoegingen in cosmetica die vaak toxisch zijn wordt je hormoonbalans verstoord. Het is júíst belangrijk om dit te voorkomen. Daarom gebruik ik het liefst natuurlijke cosmetica.