3 tips voor meer veiligheid op de weg

Zodra je de veiligheid van je woning verlaat, ben je direct een verkeersdeelnemer. Of je nu in één keer in de auto stapt, op je fiets klimt of gewoon een stukje gaat wandelen, je neemt deel uit van het verkeer. Hoewel we er ieder jaar weer alles aan doen om ons zo veilig mogelijk buitenshuis te begeven, blijft het aantal verkeersongelukken relatief hoog. Dat heeft zelfs zijn invloed op de hoogte van de premies van de autoverzekeringen. Autoverzekeringen vergelijken is tegenwoordig ontzettend waardevol. Sommige aanbieders rekenen zeer hoge premies om de stijgende ongevallen te financieren. Samen kunnen we dit verlagen. Of je nu met de benenwagen of auto het verkeer in duikt. Alle kleine beetjes helpen.

Gelukkig is er veel wat jij kunt doen om het veiliger voor jezelf én anderen te maken. Als iedere verkeersdeelnemer hier meer aandacht aan zou besteden, kunnen we het aantal ongevallen hopelijk goed terugdringen. De volgende 3 tips kan je zelf eenvoudig, snel en direct toepassen.

1. Zorg ervoor dat je opvalt
Dit klinkt misschien wel als de meest vreselijke tip wanneer je een dag hebt waarop je juist liever niet opvalt, maar geloof ons: in het verkeer blijft het belangrijk. En opvallen betekent echt niet dat je luid zwaaiend en grijnzend over een zebrapad moet lopen. Het dragen van goede kleding kan al een wereld van verschil maken. Fiets of loop je vaak? Kies dan voor opvallende kleding in felle kleuren. Draag het liefst standaard een jas die duidelijk opvalt. Wanneer je je vaak in het donker begeeft, kan het ook nog slim zijn om speciaal voor deze gelegenheden een jasje met reflectoren aan te schaffen. ‘Zien en gezien worden!”

Dit geldt uiteraard niet alleen voor kleding. Als fietser is het bijvoorbeeld ook belangrijk om in goede verlichting te investeren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit is niet alleen goed voor je eigen veiligheid, maar ook zeker voor die van anderen.

2. Rij MONO en bepaal de BOB
Als automobilist heb je een zeer grote verantwoordelijkheid. Jij bent verplicht om zowel de veiligheid van je eigen passagiers te garanderen als die van de andere verkeersdeelnemers. Je kan nog zo goed verzekerd zijn, je wilt natuurlijk niet op je geweten hebben dat iemand schade oploopt door jou. Sluit daarom niet alleen een goede autoverzekering af. Denk aan een allrisk of wa beperkt casco verzekering. Maar zorg er ook nog eens voor dat er altijd veilig gereden wordt. Hierbij is MONO rijden en een BOB bepalen van essentieel belang.

Met MOMO rijden bedoelen we dat je ongestoord de weg op gaat. Verstuur geen appjes tijdens het rijden (ook niet voor een stoplicht!) en bel handsfree. Stel je navigatie van tevoren in, zodat je niet onderweg in de weer gaat met het instellen van een bepaalde route. Ook het bepalen van een BOB is in sommige situaties van levensbelang. Kruip niet achter het stuur met net een glaasje teveel, omdat je je nog prima voelt. Rij nooit met alcohol op. Ook al zou een glaasje kunnen, laat het staan. Wil je toch drinken op een feestje? Bepaal dan van tevoren wie de BOB is, zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan en jullie weer veilig naar huis kunnen vertrekken.

3. Neem de tijd
Het is nooit een goed idee om met haast te vertrekken. Dit zorgt er voor dat je onnodige risico’s zult nemen in het verkeer. Vertrek op tijd, zodat je je onderweg gewoon aan de verkeersregels kunt houden zonder dat dit teveel tijd zal kosten. Zo voorkom je stress en ga je relaxter op pad.