3 slechte ontbijtjes om de dag mee te beginnen

Sla nooit het ontbijt over. Dat wordt gezegd en dan doen we dat maar… toch ben ik sinds kort begonnen met intermittent fasting. Voor mij betekent dit dat ik 8 uur per dag mag eten tegenover 16 uur vasten. Dit vasten met tussenpozen heeft een aantal indrukwekkende voordelen op je gezondheid. Je darmen krijgen rust om alles te veteren en verwerken en het is een fabel dat ontbijten gezond voor je is.

Het is gezond voor de fabrikanten van alle ontbijtproducten die in de schappen liggen want de Nutella’s, cornflakes en havermout moeten het hebben van de ontbijtende mensch. Niet zo gek dat ze het ontbijt promoten. Wij zeggen niet dat ontbijten slecht is maar deze ontbijtjes kun je in ieder geval beter overslaan:

1. Een boterham met hagelslag of Nutella
Brood mist alles wat je tijdens een ontbijt écht nodig hebt: eiwitten. In Nederland kiezen veel mensen voor een makkelijk en snel ontbijt, de boterham met hagelslag of Nutella. Brood is rijk aan geraffineerd zetmeel en het beleg is pure suiker waardoor je insuline level piekt. Waar een piek is, komt ook een dal… en daardoor voel je je halverwege de dag vaak moe en lusteloos.

2. Smoothies
Vooral kant-en-klare smoothies zijn not done. Dit komt door toegevoegde suikers en sap uit concentraat. Als je zelf smoothies maakt wordt het al een ander verhaal mits je verse ingrediënten gebruikt. Just saying.

3. Yoghurt of kwark met een smaakje
Veel merken met een groot aanbod aan verschillende smaakjes voegen flink wat suiker aan hun producten toe. Smaakmakers kun je vergelijken met vijf tot zeven scheppen suiker en dat is veel! Kies liever voor Griekse kwark of yoghurt met een laag suikergehalte en veel eiwitten. Voor de smaak kun je vers fruit toevoegen.