3 redenen om dagelijks bleekselderijsap te drinken

De meeste mensen verafschuwen het: bleekselderij. Toch is dit groene goedje goed voor je. Het bevat in ieder geval stukken minder suikers dan sinaasappelsap maar dat is niet de enige reden dat sterren als Gwyneth Paltrow bij celery juice zweren. Waarom dan wel? Bleekselderijsap zit vol Vitamine A, het zou de bloedstroom reinigen en de stofwisseling op gang helpen. Laat dat na de decembermaand precies zijn wat wij nodig hebben!

Naast vitamine A bevat bleekselderij wat vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium, natrium, magnesium, fosfor, elektrolyten en kleinere hoeveelheden andere vitamines en mineralen. Aardig wat healty stuff. Ik blijf de groene stengels dus minimaal driemaal per week in de juicer stoppen. Met een beetje gember want: ontstekingsremmend en reinigend. En groene appel want dat maakt de smaak milder. Nog niet overtuigd? Het boek Celery Juice – the most powerful medicine of our time van Anthony William trekt je zeker over de streep.

1. Bleekselderij werkt vochtafdrijvend
Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water en een optimale vochthuishouding is dus van groot belang. Wanneer de vochthuishouding uit balans is, bijvoorbeeld omdat je vocht vasthoudt, worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Met name de kalium in bleekselderij zorgt ervoor dat de vochthuishouding in balans blijft. Toch moet je echt wel érg veel bleekselserij sap drinken als he het als een effectieve vochtafdrijver wilt gebruiken. Maak er dus een ritueel van!

2. Het verlaagt de bloeddruk en het heeft een positief effect op je cholesterol
De bijzondere smaak van bleekselderij is grotendeels afkomstig van het stofje 3-n-butylphtalide. 3-n-butylphtalide kan volgens onderzoek het vet in je aderen verminderen. Een ander voordeel is dat bleekselderij de aderen kan ontspannen met een verlaging van de bloeddruk als gevolg.

3. Het werkt ontstekingsremmend en vermindert maagklachten
Bleekselderij bevat antioxidanten en polysacheriden die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking. Deze stoffen gaan vrije radicalen tegen en daarmee veroudering, oxidatieve stress en ontstekingen. Daarnaast helpt het de hoeveelheid maagzuur in je lichaam op pijl te houden. Maagzuur is belangrijk om schadelijke bacteriën en schimmels in voedsel onschadelijk te maken en de opname van ijzer en vitamine B12 bevorderen. Te veel maagzuur zorgt voor klachten. Denk aan brandend maagzuur. Bleekselderijsap helpt brandend maagzuur voorkomen.