3 dingen die je als hoogsensitief persoon kunt doen om overprikkeling te voorkomen

Hoogsensitieve mensen raken sneller overprikkeld dan normaal het geval zou zijn. Veel mensen om je heen, drukte of nieuwe indrukken zuigen energie. Je vindt het leuk maar het put je tegelijkertijd uit. Alles input moet verwerkt worden en hoe doe je dat?

Ten eerste is het belangrijk om jezelf te kennen. Als je weet hoe je reageert op licht of geluid kun je er beter mee omgaan. Leer hoe je jezelf het beste af kunt sluiten voor dit soort prikkels. Ten tweede is het belangrijk dat je weet hoe het rustig wordt in jouw hoofd. Interne prikkels kunnen erg vermoeiend zijn. Nu denk je misschien: lekker makkelijk, je gedachten uitzetten. Toch zijn er tools zoals mindfulness, meditatie of yoga die je hierbij helpen.

1. Doe het rustig aan
Niet iedereen is gemaakt voor een wild leven. Ieder mens is anders en hoogsensitieve mensen hebben tijd voor zichzelf nodig. Soms moeten ze even afstand nemen van alle prikkels en zich terugtrekken op een manier die voor hun comfortabel voelt. Even geen Social Media maar misschien een boek? Of ga wandelen in de natuur! Dit werkt heel erg goed.

2. Leef op jouw eigen tempo
Iedereen heeft een druk leven. Het rustig aan doen is een luxe, want in een druk leven is bijna geen tijd voor jezelf. Probeer daarom jouw leven in te delen op een manier die voor jou goed voelt. Plan bijvoorbeeld op maandag en woensdag géén afspraken in en werk een dag vanuit huis. Niet elke werkgever zal hier open voor staan maar be aware: flex werken en thuiswerken wordt wel een beetje de toekomst. Iedereen kan héél goed voor zichzelf aanvoelen wanneer hij of zij het meeste gedaan krijgt. Hoogsensitieve mensen zijn thuis vaak productiever omdat ze niet geprikkeld worden door allerlei externe factoren.

Rust, ritme en regelmaat
Iedereen heeft baat bij de drie R’en. Rust, ritme en regelmaat… als kind is dit al super belangrijk maar voor volwassenen ook. Routine in het leven brengt rust, creëer dus bepaalde rituelen. Neem iedere zondagochtend een bad, maak ’s middags een pan soep en ga wandelen met familie. Op maandagavond, het begin van de week, plan je even niks en op woensdag ga je sporten. Je zult zien, het werkt als je weet waar je aan toe bent! Dan ga je vrijdags met een gerust hart met vriendinnen de hort op!