20 dingen waaraan je een narcist herkent

Het zijn vervelende types: narcisten. In het begin zijn ze namelijk erg charmant en doen ze zich voor als de perfecte partner. Helaas duurt dit nooit lang, want al snel gaat het masker af, en dan komt de ware aard van het – niet zo lieve – beestje naar voren.

Opeens is deze charmante persoon een monster die jou het leven zuur maakt. Waardoor jij je opeens gekwetst, onzeker én schuldig voelt. Maar het ligt niet aan jou! Het is het karakter van deze zelfzuchtige persoon die al zijn of haar onhebbelijkheden op jou projecteert. Oppassen dus voor de narcist als je een van deze punten herkent

10 foute redenen waarom mannen met vrouwen daten

20x dingen waaraan je een narcist herkent

Om duidelijkheid te scheppen: narcisme is een erkende persoonlijkheidsstoornis en slechts een klein percentage van de bevolking is daadwerkelijk gediagnosticeerd met deze stoornis deelt psycholoog Margot. De stempel narcist kun je niet zomaar op iemand drukken.

Narcistische trekjes lijken in deze tijd steeds vaker voor te komen. Denk dan aan egoïstisch gedrag en de drang naar bewondering. Dit kan natuurlijk te maken hebben met social media waarop alles draait om likes en gezien worden.

Aan deze trekjes kun je een narcist nog meer herkennen:

1. Hij of zij pakt je helemaal in
Op het eerste gezicht zijn narcisten erg charmant. Ze behandelen je hoffelijk, overladen je met dure cadeaus en complimenten.

2. En niet alleen jou
Ook de rest van de wereld gelooft in de mooie praatjes van de narcist. Voor de buitenwereld kan een narcist zijn charmeoffensief ook veel langer volhouden, dus zullen andere mensen ook veel langer in deze persoon geloven.

3. Gebrek aan empathie
De narcist kan zich absoluut niet inleven in een ander. Hierdoor hebben ze niet in de gaten hoeveel pijn ze jou aandoen. Ze walsen – hoppatee! – over al jouw gevoelens heen en hebben het constant over hun eigen gevoelens. Want die moeten begrepen en gehoord worden, het liefst de hele dag door.

4. Dat kost veel energie
Want ze vragen de hele dag door aandacht. Als je dat niet geeft worden ze onrustig en hebben ze het gevoel dat ze de controle verliezen. Je moet dus 24/7 tot hun beschikking staan.

5. Anders worden ze achterdochtig
Dit wantrouwen is typisch iets voor de narcist, hij of zij kan extreem controlerend en bezitterig zijn. Deze persoon is vaak zo paranoïde als wat.

6. Ze liegen alles bij elkaar
Narcisten zijn pathologische leugenaars en liegen zonder enige moeite. De kunst van het liegen ligt ze zo goed, dat ze vaak in hun eigen leugens geloven. Het vervelende is dat ook anderen de narcist geloven, zelfs als ze nare dingen over jou vertellen.

7. Eigenlijk geloven narcisten alleen maar in zichzelf
Ze hebben een super groot ego en denken dat ze beter zijn dan een ander. De narcist verdient alleen het allerbeste. Misgun jij deze persoon iets? Dan zijn de poppen aan het dansen!

5 dingen die je jezelf af moet vragen voordat je gaat trouwen

8. Agressie is niet zeldzaam
In het begin zul jij hier weinig van merken, maar dat komt wel! De narcist moet en zal zijn altijd z’n zin krijgen en dult geen tegenspraak. Wanneer iets niet in z’n straatje past, kookt de narcist van woede. Deze persoon is koud en meedogenloos in woorden en daden.

9. Spijt? Nooit van gehoord
Omdat deze persoon geen geweten heeft en zich nooit schuldig voelt, kent hij of zij geen spijt.

10. Jij doet altijd alles verkeerd
En dat zal hij zo aan iedereen vertellen. De narcist verspreidt roddels om zelf in een beter daglicht te komen.

11. Soms slaat zijn of haar fantasie op hol
Het liefst is deze persoon een hero en hij of zij leeft dan ook in z’n eigen fantasiewereld. In deze wereld speelt de narcist de hoofdrol en hij of zij zal jouw als een van de bijrollen zien om het spel compleet te maken. Heb jij een Pablo Picasso aan de haak geslagen? Dan ben jij zijn Jacqueline Roque.

12. In feite is hij of zij héél onzeker
Het mag dan zo lijken dat de narcist blaakt van het zelfvertrouwen, diep van binnen is deze persoon heel onzeker. Dit gebrek aan zelfvertrouwen compenseert hij of zij door zich beter voor te doen dan hij is. Bovendien zien ze de hele wereld als vijand, want niet iedereen doet wat ze willen en dat zint ze niet.

13. Hij of zij wil jou volledig afhankelijk maken
Pas dan hebben ze écht de controle. Ze hebben liever niet dat jij er een sociaal leven of zelfs werk op na houdt. Liever zorgt de narcist voor alles wat jij nodig hebt, zo kun je nooit meer zonder deze persoon!

14. Ze zijn extreem manipulatief
Deze man of vrouw speelt mindgames en dat is niet best! Op een valse manier maakt hij of zij jou steeds zwakker en zichzelf steeds sterker. Zonder dat je het door hebt, praat de narcist al jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde weg.

15. Hij of zij projecteert z’n gedrag op jou
De narcist vertrouwt je voor geen cent, in feite is hij of zij zelf niet te vertrouwen. Deze persoon verkondigt doodleuk dat jij vreemdgaat, terwijl hij of zij zelf ergens anders in bed ligt.

16. Seks is sowieso een ding…
Van seks is namelijk geen sprake, of juist wel. In het laatste geval is seks voor de narcist een must, ongeacht of jij dit ook wil. Soms zelfs in extreme vormen…

17. De narcist heeft vreemde obsessies
Zo willen ze bijvoorbeeld altijd op dezelfde plek zitten, in hetzelfde restaurant eten, slapen lang, maken jou graag wakker, stalken stiekem mensen op social media, hebben een tweede naam voor zichzelf, hebben seks waar ze betrapt kunnen worden of zijn verslaafd aan porno. Om maar wat te noemen.

18. Verslavingen zijn er ook
Drank, drugs, geld of liefde. Een narcist is extreem verslavingsgevoelig want hij of zij vindt deze genotsmiddelen een recht!

19. Narcisten zijn soms erg succesvol
Omdat ze zich erg charmant voor doen, meester zijn in het verhullen van al hun slechte eigenschappen en geobsedeerd zijn door het werk dat ze doen. Bovendien walsen ze over iedereen heen omdat ze toch geen gevoelens hebben.

20. Ze laten je niet zomaar gaan
Als je bent gezwicht voor een narcist, is het niet makkelijk om je uit zijn of haar klauwen te bevrijden. Ze hebben niet per se interesse in jou, maar vinden het vervelend als jij je niet meer voor hun interesseert. Om jou te blijven bezitten gaan ze ver, heel ver. Ze zullen je stalken tot in den treuren, dit stopt pas als er een nieuw slachtoffer is.

Wanneer iemand echt een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, kan psychotherapie ervoor zorgen dat hij of zij anders naar zichzelf gaat kijken en een manier vindt om met de bijpassende kenmerken om te gaan. Dit traject is een langdurig proces met behulp van professionele zorg. Narcistische trekjes of kenmerken zijn vervelend, maar betekenen niet meteen dat iemand een stoornis heeft. Het kan bij een bepaalde levensfase horen of voortkomen uit een trauma.