15 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent

Ze zijn lief, zorgzaam, perfectionistisch en creatief. Maar ook vatbaar voor stress en kritiek. Hoogsensitieve personen zijn niet zeldzaam, zelfs een op de vijf mensen is hoog gevoelig! In meer of mindere mate kan de wereld ze wel eens overmeesteren. Chaos, drukte en stress zorgen ervoor dat ze regelmatig het liefste in hun schulp kruipen.

Hoogsensitieve mensen worden ook wel HSP highly sensitive person genoemd. Dit begrip bestaat sinds de jaren ’90 waarin psychotherapeute Elaine Aron er een boek over schreef. Veel mensen herkenden zich, in meer of mindere mate, in het boek. Herken jij jezelf?

1. Ze krijgen vaak te horen: “Het is niet persoonlijk!”
Kritiek komt harder aan, dat ziet een ander ook. Daarom horen hoogsensitieve mensen vaak dat ze het niet zo persoonlijk moeten opvatten.

2. Ze maken zich vaker zorgen
Omdat ze gevoelig en empatisch zijn maken ze zich al snel zorgen om het welzijn van een ander. Maar ook om dat van zichzelf.

Eenmaal vastgeklampt aan een schorpioen? Lucky you!

3. Het zijn twijfelaars
Knopen doorhakken is niet hun sterkste punt. Ze denken veel na, piekeren en letten op de kleinste details. Hierdoor is een keuze maken vaak stukken lastiger.

4. Ze hebben oog voor detail
We zeiden het al, gevoelige mensen hebben oog voor detail. Ze merken het meteen als dingen veranderen, spullen niet meer op dezelfde plek staan of als iemand een nieuwe look heeft. Hierdoor zijn ze ook complimenteus!

5. Ze zijn creatief
De innerlijke belevingswereld van een hoogsensitief persoon is rijk en ingewikkeld. Kunst en muziek roepen sterke gevoelens bij ze op. Ze zijn zelf ook in staat om te creëren, maar deze creativiteit borrelt vaak pas op wanneer ze alleen zijn.

6. Het zijn einzelgängers
Dit wil niet zeggen dat gevoelige mensen niet sociaal zijn, ze hebben nu eenmaal meer tijd voor zichzelf nodig omdat al die prikkels van buitenaf best vermoeiend zijn!

7. Ze zijn erg perfectionistisch
Alles moet perfect zijn, ze lopen nooit de kantjes er vanaf.

8. Ze pikken gevoelens van anderen mee
Sferen en stemmingen van anderen blijven niet onopgemerkt en kunnen zelfs de stemming van een hoogsensitief persoon beïnvloeden. Als iemand veel stress heeft zullen ze zichzelf ook stukken onrustiger voelen.

9. Stress komt vaker voor en een burn-out ligt op de loer
Dit komt omdat ze sponzen zijn en iedere dag veel indrukken opdoen. Daarbij willen ze alles perfect doen en optimaal presteren, dat is vermoeiend.

10. Die vermoeidheid is typisch iets dat hoogsensitieve personen herkennen
Ze kunnen zich moeilijk afsluiten voor gevoelens, sferen, geluiden en indrukken. Hierdoor komt er nogal veel op je bord!

11. Ze zijn als een van de eerste op de hoogte van nieuwe trends
Wanneer er iets nieuws in de lucht hangt, pikken hoogsensitieve mensen dit meteen op.

9 psychologische trucs die iedereen moet kennen!

12. Ze zijn erg voorzichtig
Omdat ze de gevolgen al overzien proberen ze onnodige risico’s te vermijden.

13. Het zijn zorgzame types
Ze willen het graag goed doen voor een ander, en willen dat de ander zich op z’n gemak voelt.

14. Ze handelen vaak intuïtief
Het zijn gevoelsmensen en die laten zich vaker leiden door gevoel. Vooral in de omgang met mensen zijn ze erg intuïtief, als ze geen goed gevoel hebben bij een iemand dan zullen ze zich snel terugtrekken.

15. Ze begrijpen het nut van schreeuwen niet en schrikken van harde geluiden
Vuurwerk, ballonnen, deuren dichtgooien en schreeuwen zijn zaken die onrust veroorzaken. Om die rede zullen ze zelf – bijna – nooit schreeuwen of vuurwerk afsteken.