10x voordelen van 30 minuten wandelen per dag!

Een blokje om doen kan af en toe oh zo lekker zijn. De Nederlandse garde blijkt ook steeds meer in de ban te zijn van een lekker stukkie wandelen. Even lekker offline zijn. Niets hoeven. Verstand op nul en gaan. En het mooie is: dagelijks 30 minuten wandelen kan 10 (!) wonderen voor je lichaam doen. Be prepared: van deze flinke waslijst ga je blij worden.

Loop jezelf gezond(er)

Tuurlijk, wandelen doen we al sinds sint-juttemis. Lekker een frisse neus halen. Niets nieuws aan. Maar dat een rondje lopen zo’n impact op de lange termijn voor je kan hebben, dat is best een nieuwtje te noemen. De 10 voordelen van 30 minuten wandelen per dag op een rij:

(1) Hersenfuncties verbeteren: Wandelen kan vroege dementie voor zijn, het risico op Alzheimer drastisch verkleinen en de overall gezondheid van ons koppie verbeteren.

(2) Gezonder hart: Een rondje wandelen verlaagt je bloeddruk, verbetert de bloedcirculatie en vermindert daardoor de kans op hartissues. Bij vrouwen is daarbij gevonden dat het risico op een hartinfarct met 43% afneemt. Zijn nogal een percentages.

(3) Het derde voordeel is een hele fijne voor degene die de sportschool drie keer niks vindt: Wandelen activeert je grote spiergroepen en zorgt ervoor dat je sneller vet gaat verbranden. Sommige onderzoekers zeggen zelfs dat je beter dagelijks aan de 10.000 stappen kan komen, dan je uren in het zweet te werken in de gym. Dat zijn nog eens nieuwsberichten, niet?

(4) Je spijsvertering wordt ook heel blij van een dagelijkse wandeling. Vooral nadat je wat hebt gegeten. Gaat-ie beter van werken. Daarbij vermindert het het risico op darmkanker, en gaat het constipatie tegen.

(5) Door elke dag duizenden stappen te zetten, kan je voorkomen dat diabetes de kop op steekt.

(6) Je zuurstofcirculatie in het bloed wordt behoorlijk verhoogd, waardoor je je longen een handje helpt. Ze kunnen hun werk de rest van de dag beter doen.

(7) Je zicht verbetert, en de kans op een glaucoom neemt af. Ondanks dat je een wandeling lichamelijk gezien vooral met je benen voor elkaar bokst, neemt de druk op je ogen af. Even wat anders dan urenlang turen naar een beeldscherm.

(8) Benen en gewrichten 2.0: Je lichaam is niet gemaakt om uren stil binnen te zitten. Je body wil bewegen, want juist daardoor verminder je de kans op gewrichtspijn, stijfheid en andere nare kwaaltjes. Wil.Je.Niet.

(9) Boost voor je ruggengraat: de rug is voor velen een zwakke plek. Juist door te lopen, verbeter je je bloedcirculatie in je ruggenwervel, je mobiliteit neemt toe plus je houding gaat er op vooruit. Win-win-win.

(10) Last but not least, wandelen is alleen al goed voor je om je hoofd even helemaal leeg te maken. Om je op te laden. Om nieuwe energie op te doen. Vandaag moe opgestaan of suffig van de hele dag typen? Je weet wat je te doen staat!