10 dingen die je iedere ochtend vóór 10.00 uur moet doen

Als je ’s morgens opstaat, denk dan aan het het feit dat je leeft. Aan dat je iedere dag de kans krijgt om opnieuw te beginnen, om te ademen en vooral om lief te hebben. Natuurlijk mag je grumpy zijn en ben je misschien helemaal geen ochtendmens, maar dat betekent niet dat je niet in staat bent om deze ochtendrituelen uit te voeren. Want zeg nou zelf, een goed begin is het halve werk.

1. Mediteer
Mediteren of enkel een simpele ademhalingsoefening helpt je om de dag rustig te beginnen. Grijp niet meteen naar je smartphone om je e-mail te checken, neem in plaats daarvan een paar minuten voor jezelf. Ervaar de rust en stilte voordat je aan een drukke dag begint, er zijn toch al zo weinig momenten voor jezelf. Bovendien helpen deze minuten in stilte je aan meer energie en optimisme!

Pak dus vooral niet je smartphone!

2. Wees dankbaar
Bedenk zo vroeg mogelijk waar je allemaal dankbaar voor bent. Je kunt klagen over wat je niet hebt, of juist blij zijn met de dingen die er wél zijn. Dit laatste is stukken beter voor jezelf! Het helpt je zelfs om uitdagingen en tegenslagen beter te verwerken. Je kunt beter relativeren en dingen in perspectief plaatsen.

3. Rek jezelf uit
Iedereen voelt zich ’s ochtends nogal stijf. Juist op die stijve momenten zo vroeg op de dag, zie je het helemaal niet zitten om lichaamsoefeningen te doen. Toch is dit júist het moment! Stretchen in de ochtend zorgt voor meer flexibiliteit, een betere bloedcirculatie en minder stress. Bovendien loop je er niet als een zoutzak bij. Kijk, dat willen wij!

4. Lach
Begin de dag met een lach naar jezelf. Gewoon in de spiegel. Lachen heeft een positief effect op jezelf, zelfs als jij die glimlach moet forceren. Want als je eenmaal lacht, doe je dit vaker op een dag, en lachen heeft een een positief effect op anderen. Je bent benaderbaarder en komt betrouwbaarder over.

De tekenen van een burn-out en hoe ze tegen te gaan.

5. Luister naar muziek
Hello! We weten allemaal dat muziek gevoelens losmaakt. Begin de dag met opzwepende muziek, dan vul je jezelf met positieve energie. Bovendien kun je beter presteren en ben je gemotiveerder als je de dag met een vrolijk deuntje begint.

6. Hydrateer jezelf
Je lichaam verliest veel vocht als je slaapt, dus het is erg belangrijk om dit vocht zo vroeg mogelijk weer aan te vullen. Je wordt er minder hongerig van, hebt minder kans op hoofdpijn en het voert afvalstoffen af. Plus, plus, plus!

7. Stel jezelf doelen
In de stilte van de vroege morgen kun je jezelf eenvoudig doelen stellen. Maak deze doelen jouw prioriteit gedurende de dag, dan voel je je stukken productiever als je ze hebt behaald.

8. Maak een planning
Met daarin ook vrije tijd! Dit maakt het gemakkelijker om je doelen te bereiken. En als de dag echt begonnen is, kom je er niet meer aan toe…

9. Begin met de moeilijkste taak
Het is niet verleidelijk om de meest ingewikkelde taak van jouw to-do lijst als eerste uit te voeren. Maar je kunt er maar vanaf zijn! Er valt een last van je schouders waardoor je de rest van de dag stukken vrolijker bent.

10. Laat geen troep slingeren
In alle haast kan het zomaar gebeuren dat jij ’s ochtends je kleren rond laat slingeren (zo ongeveer iedere dag), de vaat laat staan en het vuil niet buiten zet. Lekker als je thuiskomt! Kun je meteen weer aan de bak. Bovendien heb je de hele dag in je achterhoofd dat er nog taken op jou wachten.