Zomervakantie Spanje tip: Barcelona

De Ramblas, Sagrada Familia en Parc Guëll. Van die highlights in Barcelona heb je vast wel gehoord. Maar buiten de gebaande paden is er in Barcelona zoveel meer te doen en beleven. We geven je tips voor een ontdekkingstocht met vriendinnen langs kleinschalige boetieks om te shoppen, onbekende highlights en de leukste tapasbars en Bodega’s voor je lunch, een borrel en gezelligheid. Of je nu kiest voor Barcelona in de zomervakantie, of als trip in het voor- of naseizoen.

Als a local in Barcelona: een paar woorden Catalaans
Barcelona ligt in Spanje en daar spreken ze Spaans. Nou… niet helemaal. Barcelona is de hoofdstad van de regio Catalonië en de taal hier heet Catalaans. En dat heeft meer weg van het Frans. Onderling zijn Spaans en Catalaans ongeveer net zo verstaanbaar als Nederlands en Duits. Ontdek je Barcelona, zorg er dan voor dat je een paar woorden Catalaans in je achterhoofd hebt. Grote kans dat de locals een stuk vriendelijker reageren en je niet direct de spreekwoordelijke stempel ‘toerist’ op je voorhoofd hebt staan. En als je dan toch met ze aan het kletsen bent, kun je direct vragen of ze zelf nog leuke tips voor je stadsbezoek hebben.

Tips in Barcelona: de leukste tapasbars en Bodega’s
De smalle steegjes van Barrio Gótico, de Gotische wijk, staan bekend als de plek voor tapas in de late middag. Hartstikke leuk, maar ook erg toeristisch. Wil je tapas eten als een local en nog geld besparen ook? Dan is Sants waar je naartoe moet. In deze woonwijk ten zuiden van het centrum lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan. De tapasbars en Bodega’s hier zijn de plek voor een Martini in de middag. Onze tip: zie je doordeweeks rond lunchtijd ‘menu del dia’ op de kaart staan, dan krijg je drie gangen en een drankje voor een euro of acht. Hoe dat kan? Vroeger was er een Spaanse wet die alle restaurants verplichtte om arbeiders een fatsoenlijke maaltijd voor een redelijke prijs aan te bieden. En ondanks dat die wet is afgeschaft, staat dit ‘menu del dia’ in Barcelona nog steeds op de kaart.

De bunkers van Carmel, het beste ‘view point’ van Barcelona
De bunkers van Carmel zijn een van de vergeten highlights van Barcelona. Deze bunkers werden gebouwd als luchtdoelgeschut tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Je vindt ze hoog boven de stad op de heuvel Turó de la Rovira. En hoewel de kanonnen zijn weggehaald, is dit nog steeds de plek voor een indrukwekkend uitzicht over de stad. En de bijbehorende jaloersmakende foto natuurlijk. De bunkers van Carmel zijn prima te combineren met een bezoek aan Gaudí’s bekende Parc Guëll, dat op een kleine 20 minuten lopen ligt.

Winkelen in Barcelona: tips & tricks
De Avinguda Diagonal is de bekendste plek om te winkelen in Barcelona. Maar vergeet de Passeig de Gràcia niet. Naast grote ketens als Zara en Mango vind je er ook kleinere winkels. En om de paar meter een gezellig café voor een kop koffie, of om je voeten wat rust te geven. Wie op zoek is naar iets kleinschaliger en lokaal struint naar het Plaça de Sant Josep Oriol, naast de Santa Maria basiliek. Ieder weekend is het markt en dit is de plek voor kunst, handgemaakte souvenirs of voor een kijkje in de kleine boetieks. Onze ‘of the beaten track’ tip: winkelen in de wijk Gracia. Verwacht er geen grote merken, maar wel lokale winkels, antiekzaakjes en tweedehands shops. Met ook hier genoeg lokale bodega’s voor een hapje en een drankje.