Zo zorg je ervoor dat je een lucide droom krijgt

In lucide dromen wéten we dat we dromen. Het zijn heldere dromen waar we zelf invloed op uit kunnen oefenen. Dit soort dromen zijn vaak een verrijking voor je creativiteit, want in deze dromen kunnen we alles doen wat we willen. Er zijn geen remmingen, verwachtingen normen of waarden en bovendien lijken lucide dromen levensecht! Heerlijk als je aan het vliegen bent, of wannneer je innig zoent met je stiekeme lover. Maar hoe doe je dat? Lucide dromen?

Ontspan voordat je gaat slapen
Dit kan door te mediteren, maar dat hoeft niet. Stop in ieder geval ruim voor je nachtrust met televisie kijken of computeren. Eet en drink ook niets meer, je wilt niet midden in jouw droom wakker worden voor een plas. Concentreer je op jouw ademhaling, en op de stilte. Hierdoor creëer je rust in je lichaam.

Hoe kan het dat je je dromen vergeet nadat je wakker wordt?

Vitamine B
Er zijn geen keiharde bewijzen dat een lucide droom uit een vitamine B pil komt, maar er wordt wel veel gespeculeerd over de samenhang van deze twee. Dr. Deirdre Barrett, auteur, psycholoog en droom-expert zegt hier het volgende over: “Vitamine B6 is een chemische component dat ons lichaam nodig heeft om aminozuren uit onze voeding om te zetten in neurotransmitters die onze dromen beïnvloeden. Onder deze neurotransmitters vallen bijvoorbeeld aminen (denk aan serotonine) en cholinen. De cholinen zijn vooral in de nacht actief en met name tijdens de REM slaap. Laat het nou net de cholinen zijn die ervoor zorgen dat de hersenen zich niet meer op externe factoren, maar interne factoren richten. De buitenwereld bestaat even niet meer, en hierdoor verwerk jij informatie op een andere manier. Je droomt. Vitamine B zit in vis en bananen, maar eigenlijk is een supplement beter omdat je ongeveer 100mg binnen moet krijgen.

Houd een droomdagboek bij
Leg een dagboek naast je bed en schrijf bij het ontwaken meteen je dromen op, tenminste wat je je er nog van kunt herinneren. Het opschrijven helpt je om dromen te onthouden, en dit is belangrijk om lucide te kunnen dromen.

Ga weer slapen
Soms wordt je abrupt wakker terwijl je nog droomt. Op dit soort momenten herinner je je droom nog het meest! Krabbel deze snel in je dagboek, en ga vliegensvlug weer slapen! Sluit je ogen en concentreer je op de droom, als je dit doet is de kans op een lucide droom groter!

Shopping: bedlampen om bij weg te dromen