Zo word je minder onrustig over de toekomst

Word jij wel eens opgezogen door de toekomst terwijl je eigenlijk vandaag zou moeten leven? In het ‘hier en nu’ zoals we dat overal ingeprent krijgen. In de praktijk blijkt ‘hier en nu’ ver te zoeken als je steeds aan het overwegen bent wat de beste keuzes zijn voor later.

Het is normaal dat er dingen op ons pad komen die we niet kunnen controleren. Pieken in je carrière, veranderingen in vriendschappen of het verliezen van dierbaren. We hebben er niks over te zeggen, ook al willen we wél het liefst de touwtjes in handen houden. Logisch. Dat is lekker veilig.

Je weet het niet
We worden onzeker van situaties die niet uitpakken zoals gehoopt. Als dat gebeurt, moeten we onszelf eraan helpen herinneren dat wat er ook gebeurt, we het niet kunnen veranderen. Het is niet zo dat alles wat je van te voren weet beter uitpakt. Denk maar eens terug: gelukkige momenten komen vaak onverwachts. Dingen komen op je pad.

Hoge verwachtingen
Zijn oh-zo-interessant. Verwachtingen hebben we namelijk allemaal en niet alleen van onszelf. Veel verwachtingen die we hebben, projecteren we op een ander. Vrienden, familie en kennissen hebben allemaal een bepaalde plek in je leven. Je ziet ze door jouw ogen en daardoor zie je mensen soms niet hoe ze écht zijn. Onthoud goed dat je nóóit te veel van een ander moet verwachten. Mensen veranderen en dit is juist goed. Wordt niet boos als iemand opeens niet meer precies in jouw plaatje past. Jij wilt zelf toch ook groeien en ontwikkelen? Het zou wat zijn als je daarin geremd wordt door je omgeving.

Het juiste moment komt vanzelf
We zijn allemaal ambitieus en hebben bepaalde doelen voor ogen. Liever vandaag dan morgen willen we een hoop bereiken en we willen geen seconde kostbare tijd verspillen! Toch heb je geduld nodig in het leven. Véél geduld. En heel soms gebeuren dingen eerder dan verwacht… probeer er niet te veel druk achter te zetten. Geniet van het proces en de weg die je aflegt. Weet je nog hoe hard je vroeger hoopte dat het al later was? Juist. Nu denk je wat is de tijd gevlogen… of: als ik het over mocht doen had ik het anders gedaan. Iedere dag is mooi dus haast je niet.

Stop met het over-analyseren van kansen
Waarom overkomt mij dit? Hoe kan dit nou? Maak ik wel de juiste keuzes? Wat als ik hier ‘nee’ tegen zeg? Iedereen doet het: over-analyseren. Vooral in een tijd met oneindig veel mogelijkheden, kansen en avontuur. Fijn maar ook ingewikkeld. Want het is verleidelijk om alles mee te maken en al deze kansen aan te pakken. Wij kunnen je nu al vertellen: dat lukt nóóit. Soms moet je ‘nee’ zeggen en het is heus niet zo dat je dan al je kansen verspilt.