Zo word je gelukkig oud met jezelf

Wijn, kaas en George Clooney worden er niet slechter op met het klimmen der jaren. En wat mij betreft kom ik ook op deze lijst. Wat zeg ik? Daar gaan we alles aan doen nu de dertig nadert… want ook al is dat he-le-maal niet oud – heb ik horen zeggen, soms voelt het wel zo. Heus, ik klap in mijn handjes dat ik de dertig mág aantikken, dus laten we het zo fijn mogelijk houden.

Want ouder worden is absoluut geen slecht nieuws. Ja. Je lichaam takelt af… de kilo’s gaan er niet meer zo makkelijk af en er zal hier en daar een rimpel verschijnen. Maar who cares? Als je maar gezond bent. En die verergerde katers die je krijgt als je ouder wordt, dat mogen we niet eens een probleem noemen! Nee, er zijn ergere dingen waar je mee te maken krijgt. Maar dat terzijde, ergens achter in de twintig of begin dertig heb je laten zien wat je in huis hebt, studies afgerond, banen gekregen en je eigen plek gecreëerd. Maar dan? What’s next! De keuzes die je nu moet maken worden je niet meer op een bordje voorgeschoteld en het pad is niet meer precies uitgestippeld, vanaf nu moet je het zelf doen. Ja: misschien met een man of zelfs een kind, maar jij bepaalt. Eigenlijk begint je leven nu écht, want je hebt er flink wat wijsheid bij. Vanaf nu leef je jouw regels, jouw prioriteiten, jouw leven.

Eerlijk is eerlijk: later komt steeds dichterbij en ik denk steeds vaker na over ouder worden. Omdat je er dan vaker over praat, hoor je ook hoe anderen erover denken. Dat is inspirerend maar ook geruststellend. Er zijn zoveel manieren om je leven te overdenken én om stijlvol oud te worden. Want verouderen? Tjeezus… dat is toch prachtig?

Falen mag, vergeven moet
Falen is het bewijs dat je het in ieder geval hebt geprobeerd. Als we terugblikken hebben we allemaal wel eens gefaald, maar zijn we er slechter op geworden? We hopen natuurlijk dat we er wat van hebben opgestoken, maar over dingen die niet gelukt zijn hoef je geen schuldgevoel te hebben. Niet zeuren maar doorgaan is het motto van krachtige vrouwen. Jezelf vergeven én anderen vergeven. Dat zul je steeds vaker moeten doen naarmate je ouder wordt. Er gebeuren namelijk áltijd dingen die oneerlijk zijn en die ongevraagd toch op je pad komen. Alleen wil jij die bitterheid de rest van je leven op je schouders dragen? Daar wordt je niet gelukkig van, het voelt eerder als een zware last. Dus let it go

Je leert jezelf kennen, zorg ook dat anderen dat doen
Is het heus? Jawel. Moest je vroeger per se iedere avond de hort op? Nu waardeer je het enorm dat je soms in je eentje op de bank zit. Dat kan verwarrend zijn voor de mensen die jou al jaren kennen, jij was altijd in voor een partijtje en nu ben jij nergens meer voor te porren. Té druk, té moe of gewoon geen zin. En dat is oké. Alleen wees eerlijk en zeg gewoon dat je tegenwoordig ook meer voor jezelf nodig hebt. Kom niet steeds met smoesjes, daar heeft geen mens wat aan. Hetzelfde geldt voor grote veranderingen in je leven, deel ze. Verwachtingen zijn alles in relaties en knalhard doen alsof er niks aan de hand is vinden je geliefde vrienden heus niet fijn. Iedereen verandert door de jaren heen, maakt bepaalde dingen mee en mensen begrijpen elkaar nou eenmaal beter als ze weten wat ze kunnen verwachten.

Blijf jezelf verwonderen
Er komen altijd nieuwe dingen op je pad, blijf daar voor openstaan. Vanuit je opvoeding of studie heb je bepaalde normen en waarden mee gekregen en dat is fijn, maar sta ook open voor nieuwe ontdekkingen. Want die blijven komen. Morgen leer je weer wat nieuws en daar kun je mee doen wat jij zelf wilt, die vrijheid is toch het mooiste wat een mens heeft? Onverschilligheid is nergens voor nodig, juist betrokkenheid en nieuwsgierigheid zorgen er jaar in, jaar uit voor dat het leven nooit saai wordt.

Bedenk wat je nu écht wilt
Niet alleen op carrièregebied. Juist niet! Je werkt om te leven en niet andersom. Belangrijke vraagstukken als: ‘waar wil je wonen?’ ‘Wat verwacht je in de komende tien jaar?’ ‘Hoe ziet je ideale weekend eruit?’ ‘Wat wil je nog allemaal zien?’ ‘Met wie wil je veel tijd doorbrengen?’ zijn opeens belangrijk. Wil jij het liefste ieder weekend een nieuw restaurant ontdekken, doe het! Of zit je liever met een boek op de bank? Perfect! Het maakt niet uit hoe jij je leven indeelt, als je het maar naar je zin hebt.

Blijf een tikkeltje rebels
Rebellie is niet verkeerd. Doe gewoon een beetje gek, dat houdt het leven leuk. Trek je vooral niets aan wat een ander van je denkt. Je hoeft je niet praktisch te kleden omdat dat van je verwacht wordt, kleed je fraai en uitbundig daar knap je van op! Wil je luidkeels zingen? Doe dat! Zorgeloos een glas wijn achteroven tikken met blokjes kaas of garnalenkroketten? HEERLIJK! – oké niet te vaak want erg gezond is het niet. Maar je snapt wat we bedoelen…

Het zit zo jongens: het leven verandert ieder moment. Kansen en ervaringen komen en gaan, en komen weer. Niks is zeker, maar we zijn waarschijnlijk gelukkiger dan we zelf denken. Je beste jaren zijn nu, niet vroeger of later dus doe vooral wat je hart je ingeeft.