Zo stop je écht met werken als je vakantie hebt

Maandenlang verheugen wij ons op die paar dagen per jaar: vakantie. Er gaat maar weinig boven de vrijheid van deze dagen. De een gaat op reis, maar thuis aanrommelen kan ook reuze ontspannen zijn. Toch brengt vakantie ook stress met zich mee, je bent bang dat je ‘belangrijke’ zaken mist en straks achterloopt met je werk. Het gevolg? Jij met je telefoon aan het werk bij het zwembad.

Zonde! Maar logisch schrijft wetenschapper Jennifer Deal in The Wall Street Journal. Ze noemt de drang om te werken ook wel het ‘Zeigarnik Effect’ en zegt hierover: “Mensen kunnen iets niet vergeten als het niet he-le-maal af is. Het is alsof je een nummer niet uit je hoofd krijgt. Dit gebeurt dus ook met werk, omdat je nooit helemaal klaar bent is het onmogelijk om er niet aan te denken.”

En zeg nou zelf: er ligt altijd wel werk op je te wachten, anders heb je geen baan meer. Toch is er een truc waardoor je je werk beter los kunt laten. Je hebt afleiding nodig. Veel afleiding waardoor je hersenen geen tijd meer hebben om aan werk te denken. Beetje jammer dat je dan nog steeds de hele tijd druk bezig bent en wellicht niet tot rust komt. Wil je echt je verstand op nul zetten en niks doen? Zorg dan dat je je telefoon niet in je de buurt hebt liggen, zo kost het meer moeite om ‘even’ wat te checken en dan laat je het wel. Langzaam creëer je zo steeds meer afstand van je telefoon.

Lees ook: 5 tips om een lange rit in de auto plezant te maken.