Niet zo van het sporten? Ga dan minstens 30 minuten wandelen per dag

Er komt een tijd dat je wandelen gaat waarderen, dat je het niet suf vindt maar rustgevend. Wandelen is namelijk hartstikke goed voor je. Met je hoofd buiten in de frisse lucht en beide benen op de grond kom je vaak tot mooie inzichten. Omdat je beweegt is het goed voor je lijf, het houd je jong en daarnaast belast je het lichaam zo min mogelijk.

Om de voordelen van wandelen te ervaren is het wel belangrijk dat je dagelijks dertig minuten loopt. Dit kan bijvoorbeeld door naar je werk te wandelen in plaats van de fiets te pakken. Of ga met de benenwagen boodschappen doen.

Lopen stimuleert namelijk de vetverbranding, verbetert je doorbloeding en is ook nog eens goed voor je brein. Dit gebeurt pas als je stevig door stapt. Dan kun je de volgende rekensom toepassen: per kilometer verbrand je ongeveer 60 kcal. Wandel je een uur met een snelheid van 5 km per uur dan verbrand je dus om en nabij 300 kcal. Nu gaat draait niet alles om calorieën. Wandelen zorgt in tegenstelling tot hardlopen voor een betere vetverbranding. Wanneer je intensief sport (denk: hardlopen) verbrand je ook suikers wat prima is, maar uiteindelijk wil je minder vet.

Bewegen om je doorbloeding te verbeteren
Je kunt je voorstellen dat als je de hele dag stil zit, er weinig gebeurt van binnen. Terwijl, wanneer je wandelt, stimuleer je een goede doorbloeding waardoor voedingsstoffen en zuurstof door het lichaam verspreid worden. Dit is belangrijk om al je cellen te geven wat ze nodig hebben. Wandelen zorgt er ook voor dat afstoffen die je niet nodig hebt, worden afgevoerd door je lymfesysteem. Dit stelsel loopt door je lichaam en heeft beweging nodig om in actie te komen.