Zo shop jij duurzame jurken die je nog jaren draagt

In ons wisselvallige klimaat is dé kledingles: laagjes. En wat is er praktischer dan een fijne jurk? De meeste jurken zijn seizoenloos en staan mooi met een vest of een laars in de winter maar zijn ook fijn in de zomer. Daarom: jurken zijn een duurzame investering die jij nog jaren draagt!

Want de levensduur van een kledingstuk wordt steeds belangrijker. We worden ons steeds bewuster van hoe belangrijk de aarde is en wat de impact van ons shopgedrag is. Een steentje bijdragen aan een betere wereld begint bij jezelf en een van de dingen die je kunt doen, is je shopgedrag onder handen nemen. Dat betekent heus niet dat je nooit meer iets mag kopen. Alleen wát je koopt wordt wel belangrijker. Geen rommel, miskopen die in de kast blijven hangen of items waarvan je weet dat de prijs nooit eerlijk kan zijn. Investeer in plaats daarvan in een duurzame garderobe met items waar je jarenlang plezier van hebt!

Stap 1: Investeer in items van goede kwaliteit

Duurzaamheid gaat vooral over de levensduur van een item. Je kunt wel heel verantwoord een jurk van gerecyclede materialen kiezen, maar als die vervolgens na drie keer dragen uit elkaar valt, ben je nog niet goed bezig. Let dus goed op de kwaliteit. Kijk naar de afwerking, let op de naden en natuurlijk op de kwaliteit van de stof. Blousejurken zijn tijdloos en daarom is de kwaliteit zo belangrijk want je wil natuurlijk dat je item zo lang mogelijk meegaat. Het is een investment piece voor je garderobe en daar raak je niet op uitgekeken.

Munthe

Munthe

Stap 2: Kom meer te weten over het merk van het item

Ieder kledingmerk heeft een andere visie. Er zijn winkels die zoveel mogelijk willen verkopen voor een zo laag mogelijke prijs. Wij krabben ons bij dit soort bedrijven achter de oren want HOE, KAN, HET? Ergens in de hele keten komt iemand iets te kort. Wanneer jij een jurk voor 15 euro aanschaft, weet je heus wel dat het niet goed zit. De stof, de productie, het vervoer, de verpakking en dan nog de marketing en sales. Dat kan toch niet allemaal voor zo’n klein prijsje? Het is belangrijk om te onderzoeken of een merk de kleding wel op een eerlijke manier maakt. Je draagt kleding omdat je je goed wil voelen en dat mag nooit ten koste van iemand anders gaan. Wil jij shinen in mooie maxi-jurken? Laat het dan een jurk zijn met een mooi verhaal erachter zoals dit exemplaar van Armed Angels. Armed Angels biedt het totaalpakket: tijdloze designs, duurzame materialen en een eerlijke productie.

armed Angels

Armed Angels

Stap 3: Kijk naar het materiaal waar het item van gemaakt is

Wist je dat een modebedrijf verplicht is om de samenstelling van een kledingstuk te vermelden op het label?  Dit is mooi voor jou want op deze manier kun je snel en eenvoudig achterhalen hoe jouw kledingstuk in elkaar zit. Zo vind je de meest mooie wikkeljurken die bijvoorbeeld gemaakt zijn van gerecycled polyester. Polyester is een kunststof vezel op basis van aardolie. Door het recyclen vermindert de afhankelijkheid van fossiele bronnen en de impact op het milieu. Er zijn steeds meer opties om mode mee te maken. Ooit van EcoVero gehoord? Dit is een duurzame viscose, gemaakt van Europees hout uit duurzaam beheerd bos. Bij de productie wordt minder Co2 uitgestoten en minder water gebruikt dan bij gewone viscose. Je moet het maar allemaal weten!

Fabienne Chapot

Fabienne Chapot