Zo deal je met gebroken vriendschappen

Het kan erg pijnlijk zijn als relaties over gaan en ook die met vrienden worden soms abrupt beëindigd. En ook al is het anders dan in een liefdesrelatie, je close friends zijn je heel veel waard. Het is je gekozen familie, het zijn je soulmates. Ze waren er áltijd voor je, hebben verschillende vriendjes zien komen en gaan en je ging er eigenlijk vanuit dat jullie samen oud zouden worden. No matter what.

En toch gebeurde er wat: opeens botert het niet meer tussen jullie. Misschien zijn jullie levens uit elkaar gegroeid? Of heeft je vriendin iets geflikt wat je never nooit kunt vergeven? Wat de situatie ook mag zijn, het maakt niet uit. Deze vriendschap brengt geen positiviteit maar negativiteit en daar worden jullie allebei verdrietig van. En dat geeft te denken, want als deze situatie te lang duurt komt er een punt dat je de vriendschap moet beëindigen. Nooooo. Dat was niet de afspraak! Jullie zouden voor altijd dikke maten blijven. Een break-up voelt sh*t maar je komt er heus wel overheen.

Shocking! De helft van je vrienden vindt jou helemaal niet zo leuk!

1. Accepteer dat het voorbij is
Dit kost tijd, en tranen. Maar je moet wel! En je kunt het ook… al gaan de eerste stapjes gepaard met tranen. Probeer niet te veel aan de ‘goede tijden’ te denken, want wat koop je daar nu nog voor? Denk eerder aan de mindere fijne dingen die jullie ook vast en zeker hebben meegemaakt. Bedenk je waarom deze vriendin geen onderdeel van je leven meer is, en keep that in mind. Sterker nog: schrijf het op! Zodat je er tijdens zwakke momenten een blik op kunt werpen.

2. Je mag best rouwen
Accepteren dat het voorbij is, betekend niet dat je niet verdrietig mag zijn. Treuren is een belangrijke stap om dingen te accepteren zoals ze zijn. Blijf een dagje thuis, eet ongelimiteerd chocolade en zet een zielige film op.

3. Maak nieuwe vrienden
Je hebt het vast wel vaker gehoord: de beste manier om over iemand heen te komen is door closer te worden met een ander. Als een liefdes relatie over is zeggen ze vaak: pas als je verliefd wordt op een ander, kun je helemaal over je ex heen komen. Nu ligt dat met vriendschappen net even anders, het is zelfs gemakkelijker. Want nieuwe vrienden ontmoeten is minder moeilijk dan de man van je dromen. Je moet er alleen wel open voor staan, en zelf actie ondernemen. Ga bij een club of kijk eens wat er rond loopt tussen je collega’s.

4. Stalk de ander niet
Ga niet ieder moment van de dag controleren wat hij of zij aan het doen is. STOP met het checken van Facebook en Instagram. Meteen… en dat is lastig. Want het is verleidelijk om even snel te kijken wat hij of zij aan het doen is, alleen voel je je daarna altijd verdrietig.

5. Doe dingen voor jezelf
Je bent zelf je allerbeste vriend. Forever. Dat beloven wij. Zo zei Audrey Hepburn ooit: ‘I’m my own company.’ En zo is het! Ga alleen op pad en vertroetel jezelf. Of je nu gaat wandelen, een manicure neemt of de kroeg in duikt. Dat kan je heus wel!

6. Waardeer je vrienden
Als je iemand belangrijks verliest, besef je je misschien weer hoe belangrijk het is om stil te staan bij al die lieve mensen die nog wél in je leven zijn. Probeer daar tijd in te investeren! Kook samen, ga wandelen, drink, drink nog meer en vertel elkaar kleine geheimen.

WOW! Deze 7 dingen verwacht je niet van een vriendin.