Zo creëer je een clean vintage look in jouw interieur

Wij zijn nooit klaar met de inrichting van ons huis. Aan de ene kant houd ik enorm van een eclectische mix met veel kleuren en prints maar aan de andere kant mag het soms best wat minimalistischer De laatste tijd raak ik steeds vaker geïnspireerd door huizen waarbij geldt: less is more.

Daarmee bedoel ik dat een de basis clean is. Rustige natuurlijke kleuren bepalen de sfeer passen en perfect bij vintage meubelstukken en design vondsten. Dit zorgt voor een strakke maar toch sfeervolle inrichting.

Doormiddel van retro meubels creëer je een coole elegantie in jouw huis. De focus wordt gelegd op eyecatchers van meubelstukken, kunst en verlichting. Met deze items geef je de ruimte karakter. Logisch dat je deze niet in een keer aanschaft. Een van de regels wanneer we praten over interieur shoppen is: neem de tijd. Tapijten, tafels of stoelen koop je niet in één keer. De items die je aanschaft blijven een lange tijd in je huis en elk item is een vertaling van jouw persoonlijke smaak. Wanneer je met z’n tweeën een huis inricht is het bovendien om zaak om twee smaken in één huis te laten samenkomen. Dit kan een ingewikkelde kwestie zijn en het is verstandig om je voor te bereiden voordat je gaat shoppen. Maak bijvoorbeeld een moodboard zodat je in ieder geval een beetje weet waarnaar je op zoek gaat.

Waar ga je shoppen?
Mijn interieur is een heerlijke mix. Om eerlijk te zijn vind ik een totaal Ikea interieur verschrikkelijk. Natuurlijk schaf ik ook items bij de Ikea aan maar als je de hele winkel leeg trekt, krijg je er de garantie bij dat er elders in Nederland mensen in exact hetzelfde interieur wonen. Daarom mix ik deze items met vintage vondsten van de kringloop of Marktplaats en met design stukken waarvoor we moeten sparen. Bijvoorbeeld een stoel waarin je prinsheerlijk zit en die jaren meegaat. Zo scoor je een fantastische draaifauteuil als eyecatcher en daar style je de rest omheen.

design stoelen

De stoel als eyecatcher
Een fijne tip waar ik veel aan heb gehad is: kies een stoel waarmee je de stijl van je interieur bepaald. Uiteraard hebben alle meubelstukken invloed op de sfeer van je inrichting maar je kunt heel gemakkelijk een stijlvolle hoek creëren met een stoel, decoratie en planten. Het design van een stoel is best bepalend voor je interieur en wij hebben de rest van onze woonkamer dan ook aangepast aan onze Charles Ray Eames Lounge stoelen. Logisch want deze stoelen zijn dan ook een flinke investering. Toch zijn er genoeg klassiekers te koop voor ieder budget. Laatst gingen wij shoppen bij Woonboulevard Poortvliet en daar kwamen we een chille relaxfauteuils tegen. Mochten we nog een leeg hoekje hebben, dan is deze nooit meer saai met zo’n exemplaar in de hoek. Vorm, kleur en materiaal kleden de ruimte aan en laat en fauteuil nou alle drie de elementen bezitten.

Foto: Emma Peijnenburg voor Interior Junkie