Zo ben je na een weekend in de stad weer helemaal ontspannen

Sinds kort ben ik verhuisd binnen Amsterdam, mijn nieuwe huis bevindt zich midden in het centrum, tussen de hordes mensen. Een fijne plek, ik mag zeker niet klagen. Maar soms gaat dat vanzelf, want wennen aan de drukte, de geuren en geluiden, dat lukt nog niet helemaal.

Als ik de straat in fiets merk ik al dat ik onrustig wordt. De massa’s mensen die door de straat marcheren hebben niks door, maar ik wil het liefst zo snel mogelijk naar binnen, weg van alle prikkels. Als ik de deur achter mezelf dicht trek is alles weer goed. Maar het kost even om mezelf te settelen.

Op die momenten droom ik over een huis in de bossen of op de hei, afgelegen en wel. Waar ik veilig ben voor de buitenwereld met bijbehorende prikkels. Dit prachtplan – met manlief verkassen – lijkt romantisch. Kan. Maar na twee dagen zou ik me dood vervelen.

Dus heb ik andere manieren gevonden om het leven in de stad zo bedaard mogelijk te maken. In ieder geval, op de momenten dat ik daar zin in heb. Er zijn namelijk al prikkels genoeg als ik wél ga borrelen, eten of feesten. Maar daar kies ik zelf voor.

1. Zoek de natuur op
Ga zoveel mogelijk naar buiten. Dat helpt je ontspannen, zelfs als zit je in een bomvol park. Het beste is om je zo nu en dan écht buiten de stad te begeven. Al heeft het Amsterdamse bos bijna hetzelfde effect als het centrum.

2. Mediteer bij het opstaan en voor het slapen gaan
Veel mensen denken dat ze niet kunnen mediteren. Maar iedereen kan het. Het is een kwestie van een moment voor jezelf nemen, stil zijn en aan zo min mogelijk denken. Wie hierbij wel wat hulp kan gebruiken: Google.

Lees ook: onze favoriete wellness apps.

3. Ga vroeg op pad
Boodschappen, bloemen in huis halen of hardlopen: het liefst zo vroeg mogelijk. Vooral voor het hardlopen ga ik vroeg uit de veren want, de Amsterdamse grachten in de ochtend zijn té mooi om uit te slapen.

4. Dwalen door de stad
Iedere stad heeft plekjes die nog niet ontdekt zijn door de massa. Straatjes waar je kunt struinen zonder tegen jan en allemaal op te botsen. Vermijd grote straten én toeristische plekken, dan is de stad ook best kalmerend.

5. Decoreer je huis met natuurlijke spullen
Denk aan planten, edelstenen en schelpen. Dit zorgt voor een fijne sfeer in huis, dat merk je meteen als je binnenkomt.

6. De neus wil ook wat
Laat het thuis lekker ruiken voor een ontspannen sfeer. Ga voor wierook – voor de liefhebber – of geurkaarsen, deze laatste moet iedereen in huis hebben.

Oh yes: dit zijn de 9 beauty principes van Franse vrouwen.

7. Vrijwilligerswerk
Of je dit nu voor een bekende, onbekende of een organisatie doet. Het loont altijd. Belangeloos iets voor een ander doen geeft een goed gevoel. Het maakt je minder onrustig.

8. Kijk naar de sterren
Als ze er zijn. Soms is het lastig om de fonkelende lichtjes in de hemel te ontdekken. Maar als je ze dan ziet voel jij je ineens een met het universum.

9. Ga varen
Als je enige tijd in Amsterdam vertoefd heb je een boot, of je kent iemand met een boot. Met mooi weer gaan we dan ook meteen het water op!

10. Yoga
Mijn favoriet! Iedere week sta ik braaf in de downward facing dog en doe ik fanatiek enkele warrior poses.

11. Lopend eten? Niet doen
Dit is echt een no go. Ik snap niet dat mensen al lopend patat of een hamburger wegwerken. Zo geniet je toch niet van je eten? Neem de tijd voor een caffè latte met croissant. Geniet van het moment voor jezelf.

12. Draag parfum
Spray iedere dag subtiel met je favoriete luchtje. Je voelt je gewoon beter als je lekker ruikt én je ruikt andere vieze geuren minder goed.