We halen zekerheid uit niets

Je voelt je oké want je hebt een familie, een huis en een baan. Dan hebben we het nog niet eens over je vrienden, respect van collega’s en het allerbelangrijkste: je gezondheid. Verleidelijk om je zeker te voelen met al deze rijkdom maar het is niet wat het lijkt.

Want op ieder moment kan één van deze zekerheden verdwijnen en daarmee verdwijnt jouw zelfverzekerdheid ook. Bot gezegd: you had it all and now you have nothing at all… Zo voelt het als je je baan verliest of iemand om wie je heel veel geeft. Het kaartenhuis stort in elkaar en jouw leven klopt niet meer. Hierdoor voel je je onzeker… je weet het allemaal niet meer terwijl je eigenlijk had kunnen weten dat het zou gebeuren. Dat het gebeurt is al erg genoeg, moet je je dan nog rotter voelen? Jezelf kwijtraken.

Kunnen we niet een ander soort zekerheid ontwikkelen waarvoor je geen maatstaven nodig hebt? Zekerheid creëren vanuit jezelf en waarbij factoren van buitenaf geen rol spelen? Dat kan. Het zou erg wijs zijn als we ons gevoel van zekerheid niet laten afhangen van onzekere factoren. Hierdoor stort je minder hard in elkaar in tijden van verandering. Verdriet mag er zijn en ook hiervoor geldt: let it be.

Zekerheid uit niks halen betekent dat je oké bent op dit moment en dat altijd zal zijn. Gewoon, omdat dat zo is. Je hebt niks nodig om jouw zekerheid te bevestigen want uiteindelijk is niets wat het lijkt. Zekerheid uit halen uit he-le-maal niks zorgt ervoor dat je je vrij voelt en alleen dingen doet die je écht wilt. Je hoeft niet per se volgens het plaatje te leven maar simpel zoals jij dat zelf wilt, zonder vooroordelen. Het is je intuïtie volgen en dankbaar zijn. Er is geen druk en je handelt niet uit dwang. Je leeft en neemt de dingen zoals ze zijn. Als je denkt dat je dingen moet, creëer je stress en stress zorgt voor ziektes. Probeer los te laten. Laat betekenisloze relaties, bepaalde denkpatronen en materiële zaken waardoor jij je zekerder voelt los. Alle dingen waar jouw zelfverzekerdheid vanaf hangt. Zet je masker af en wees gewoon jezelf. Niet degene waarvan je denkt dat anderen hem of haar leuk zouden vinden. Dat is een illusie.

Als je alles wat onecht is van je af gooit, verschijnt er opeens een shiny speld in de hooiberg. Zie je! Je hoeft er niet naar te zoeken, je hebt al het hooi verwijdert en dat maakt het stukken makkelijker.

Lees ook: 10 tekenen dat je een oude ziel hebt ontmoet.