Wat is nu eigenlijk het échte verschil tussen lust en liefde?

Je hebt vast weleens een scharrel gehad waar je behoorlijk wat beschuitjes mee hebt gegeten. Het kloterige is alleen dat jij op zich wel meer zou willen delen dan enkel een beschuitje op of in bed, maar híj moet weer lekker moeilijk doen. Híj vindt het allemaal wel prima zo. Omdat men zegt dat lust (vaak) tot liefde leidt, ben jij geduldig. Maar, ook dat is niet oneindig. Enfin, je wijst hem – na een aantal lekkere beschuitjes – alsnog het gat van de deur en zet jouw zoektocht naar ware liefde voort. Want, die man die seks wilt en écht van je houdt, zou heus wel ergens rondlopen. Toch?

Lees ook: Een ode aan de Nederlandse man: 9 redenen waarom je met hen moet daten

Natuurlijk is seks een belangrijk onderdeel van een goede relatie, maar is niet een indicator van liefde. Volgens Judit Orloff (seksuoloog) is seks slechts een indicator van fysieke aantrekkingskracht. Aantrekkingskracht (lust) is op een bepaalde fantasie gebaseerd en verdwijnt – meestal – als je de échte persoon leert kennen. Dat is exact de reden waarom seks niet het enige belangrijke in een relatie is. Daarnaast stelt Orloff dat je pas écht van iemand kan houden, zodra je de échte persoon leert kennen. En dat gebeurt niet in een paar hete avondjes. Hoe graag je het ook zou willen. Grote vraag is natuurlijk wanneer dat dan wél gebeurt.

Orloff legt uit dat je liefdesgevoel kunt vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je high bent. Je bent intens gelukkig. Eigenlijk nog intenser dan intens. Je hebt je soulmate gevonden en wilt niets liever dan dag en nacht bij die persoon zijn. Lust staat, in zo’n geval, echt op de tweede plek. Daarnaast activeert lust delen in de hersenen die geassocieerd zijn met beloning en motivatie, terwijl liefde juist de delen activeert die verbonden zijn met zorgzaamheid en empathie. Nogal een verschil dus. En, laten we het beginstadium van liefde niet vergeten. De hele dag dagdromen over die ene persoon. De hele dag nadenken over hoe jullie naar het altaar zullen lopen, waar jullie naartoe op vakantie zullen gaan en – natuurlijk – de eerste ruzies. Heerlijk! Als de ‘liefde’ enkel op lust is berust, is dit er niet. Dan denk je slechts na over hoe snel je je scharrel in bed krijgt en hoe snel jij daarna maakt dat je wegkomt.

Naarmate een relatie vordert, zul je merken dat seks en intimiteit andere posities aannemen. Met andere woorden: de fysieke seksfrequentie neemt – iets – af, terwijl intimiteit toeneemt. Dit komt omdat er in een relatie veel meer te ontdekken valt dan seks alleen. In een relatie ben je voortdurend bezig om elkaar te leren kennen en om ervaringen uit te delen. Je praat met een doel en alles wat je zegt heeft een betekenis. Daarnaast wordt de fysieke aantrekkingskracht minder belangrijk. Zelfs als je je nog steeds tot je geliefde aangetrokken voelt, zul je merken dat de attractie anders wordt. Het kan je niet schelen of je schatje er wél of niet goed uitziet. Bad hair day of niet; jij vindt je liefde altijd mooi.

Lees ook: Dit is waarom chaotische vrouwen het intelligentst zijn