Waarom zonlicht goed voor je is

Zon? Waar? Dan gaan wij Nederlanders er massaal op af. Ik vond het heerlijk om vanuit mijn werk op een zonnige dag door Amsterdam te fietsen. Iedereen leeft op, alle terrassen zitten vol en de parken ademen gezelligheid. En dat is niet zo gek, want zonlicht is goed voor ons, maar we moeten onszelf er ook tegen beschermen. Hier de ins en outs over zonlicht!

Het verbeterd je slaap
Hoe meer licht je overdag absorbeert, hoe meer melatonine je hersenen ‘s avonds aanmaken. Melatonine is een hormoon wat geproduceerd wordt als het ‘s avonds donker wordt (daarom is het belangrijk om je lichten te dimmen en je telefoon/laptop op avondlicht te zetten). Ook is de hoeveelheid daglicht belangrijk voor je natuurlijke biologische klok. Een consequent dag en nacht ritme werkt positief voor je lichaam, geest & de kwaliteit van je nachtrust.

Zorgt voor een positieve mindset
Een gemiddelde blootstelling aan zonlicht helpt je humeur en focus te verbeteren door het serotonineniveau in je lichaam te verhogen. Serotonine staat ook wel bekend als het ‘geluk hormoon’, de aanmaak ervan maakt je kalm en alert. Zonder voldoende blootstelling aan de zon daalt je serotonine niveau, dit kan bijvoorbeeld voor een mood-dip zorgen in de winter, dit noem je ook wel seasonal affective disorder (SAD). Een vorm van depressie getriggerd door de verandering van het seizoen.

Het bevordert bot groei
Dat klinkt een beetje gek maar doordat er zonlicht op je huid komt gaat je lichaam Vitamine D aanmaken. Vitamine D is essentieel voor de ontwikkeling en onderhoud van je botten. Probeer minimaal 30 minuten in direct zonlicht te zijn op mooie dagen. Een wandeling is al voldoende.

Je ogen en zonlicht
Voor het lichaam is het belangrijk dat je ogen natuurlijk zonlicht opnemen. Dus hoe hip ook, draag niet altijd een zonnebril. We hebben zonlicht (UV-straling) nodig om een normale celdeling te stimuleren. Daarnaast heeft zonlicht dat via je ogen binnenkomt direct invloed op de hypothalamus regio in de hersenen, deze stuurt onze biologische klok aan. Daarnaast is het belangrijk voor je hormoonregulatie, reactiesnelheid en gedrag.

En zo goed als zonlicht is zo kwaad kan het soms ook zijn. Tegenwoordig, door een dunner wordende ozonlaag en minder goede voeding moeten we onszelf er ook tegen beschermen. Zeker als we reizen naar warme, zonnige landen. De Nederlandse huid is evolutionair niet ontwikkeld voor hele felle zon. UV Straling kan de huid penetreren en kan daar mogelijk ons DNA en cellen aantasten. Dit kan dan weer leiden tot verkeerde celdeling en huidkanker. Bescherming is dus ook essentieel!

Meer weten over hoe jij je huid het beste kunt beschermen? Stay tuned voor onze Zonbescherming Guide.

Op zoek naar een All Natural zonnebrand? Soleo Organics heeft al vele awards gewonnen. Een zonnebrand ontworpen door wetenschappers, tot 3 uur waterproof, 100% natuurlijke ingrediënten en veilig voor de onderwaterwereld! Want… wist je dat zonnebrand erg schadelijk is voor koraal en vissen? Op sommige plekken in Oceanië mag je alleen nog maar met een natuurlijke zonnebrand het water in.

Soleo_organics_LA

Shop je zonnebrand op Nourished Nederland

Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland

Love & Sunshine,
Erin en Floor

Meer weten? Lees deze artikelen:
https://www.healthline.com/health/depression/benefits-sunlight Medically reviewed by Mark R Laflamme, MD on November 9, 2015 — Written by Rachel Nall, RN, BSN, CCRN
https://philmaffetone.com/sun-and-brain/