Het hoe en waarom van een neuscorrectie

Een neuscorrectie, in de medisch wereld bekend als de rhinoplastiek, is een operatie waarbij de vorm en/of functie van de neus verbetert. Het kan worden uitgevoerd om esthetische redenen, zoals het aanpassen van de grootte of vorm van de neus, of om functionele redenen, zoals het verbeteren van de ademhaling.

Ben jij ontevreden over je neus of ervaar je klachten? Dan is het aan jou om je goed te orienteren op de mogelijkheden. Immers sleutel je niet zomaar aan je lijf. Een van de eerste stappen is een specialist raadplegen die precies met jou kan bekijken wat de mogelijkheden zijn. Daarna kun je pas een weloverwogen beslissing maken.

Het hoe van een neuscorrectie

Een neuscorrectie wordt gedaan onder narcose en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de gewenste resultaten. De chirurg kan de neus verkleinen, de brug rechttrekken, de neustip verfijnen, een bult op de neus verwijderen of de neusgaten aanpassen en de luchtwegen vrijer maken.

Hiervoor worden kleine incisies binnenin de neus gemaakt of soms ook aan de buitenkant, afhankelijk van de complexiteit van de ingreep. De chirurg zal het kraakbeen en botstructuur van de neus aanpassen om de gewenste resultaten te bereiken.

Het waarom van een neuscorrectie

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een neuscorrectie overwegen. Veel mensen hebben esthetische redenen om de neus te corrigeren. Met name omdat ze ontevreden zijn over de neusproporties in verhouding tot het gezicht. In dit geval zijn het verkleinen van de neus of het corrigeren van de neusbrug of neusvleugels veel uitgevoerde ingrepen.

Er kunnen ook functionele redenen zijn waarom een neuscorrectie uitgevoerd wordt. Denk aan het verbeteren van de ademhaling door het aanpassen van een afwijkend neustussenschot of het corrigeren van andere structurele problemen die de luchtstroom belemmeren.

Of het nu om functionele of esthetische redenen is, de neuscorrectie is een van de populairste ingrepen voor esthetische chirurgie. Omdat het tegelijkertijd een operatie is die niet omkeerbaar is, is het enorm belangrijk om te kiezen voor een specialist in neuscorrectie. De Wellness Kliniek in Genk heeft hiervoor gespecialiseerde chirurgen in huis met jarenlange ervaring.

Voordelen van een gespecialiseerde specialist

1. Gespecialiseerde expertise
Er zijn klinieken die gespecialiseerd zijn in cosmetische ingrepen. Deze klinieken hebben ervaren en deskundige plastisch chirurgen die zich specifiek richten op neuscorrecties. Ze hebben uitgebreide ervaring en zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en ontwikkelingen op dit gebied en blijven zich bijscholen.

2. Hoogwaardige zorg en faciliteiten
Wellness Kliniek Genk biedt bijvoorbeeld hoogwaardige zorg en heeft moderne faciliteiten die voldoen aan de strengste normen volgens de wetgeving van de Europese Unie. Ze hechten veel belang aan veiligheid, hygiëne en comfort voor hun patiënten. Een goede kliniek moet beschikken over ISO-kwaliteitscertificaten, waarvoor ze regelmatig opnieuw worden getest. Dit zorgt ervoor dat je in goede handen bent tijdens de gehele procedure, van de pre-operatieve consultatie tot de postoperatieve nazorg.

3. Kies voor kwaliteit in plaats van prijs  
Sommige klinieken ver over de grens bieden spotgoedkope neuscorrecties aan. Toch is het geen goed idee om bijvoorbeeld naar Turkije te gaan. Na de operatie heb je immers niet hetzelfde nazorg traject als dichterbij huis. Stel er zijn complicaties (zoals een nabloeding), dan wil je snel bij de arts terecht kunnen. En ook voor de controle is het fijn. De kosten van een neuscorrectie in België kunnen lager zijn dan in Nederland, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg.

Uiteindelijk is het goed om je bij verschillende specialisten te oriënteren. Zo hoor je meerdere meningen en denk je bewuster na over de keuze voor een neuscorrectie.