Waarom gaan relaties of zelfs huwelijken zó vaak mis?

Het is gek maar veel mensen gaan een relatie aan die helemaal niet goed voor ze is. Dit ligt niet per se aan de ander. Nee. De combinatie is slecht of de verwachting van romantiek onrealistisch. Hierdoor worden gevoelens als verdriet, haat en irritatie aangewakkerd en stranden relaties of huwelijken. Liefde wordt nog steeds gezien als iets romantisch maar het is in de praktijk ook heel praktisch.

Filosoof Alain de Botton schreef er een boek over: The Course of Love en dit boek geeft je inzicht in mislukkingen in de liefde. Want niemand heeft gezegd dat het makkelijk is.

1. Je bent een tikkeltje gestoord
Hoe kun je een ander begrijpen als je jezelf niet door en door kent? Iedereen heeft bepaalde eigenschappen die minder fijn zijn. Alle mensen zijn een beetje gek. Hier moet je je bewust van zijn en je moet er eerlijk over zijn. Je kunt deze minder aangename eigenschappen niet wegstoppen. Liefde is ook de vervelende en gekke kant van iemand accepteren.

2. Je begrijpt de ander niet
In het begin van een relatie ben je anders dan wanneer je een aantal jaar samenwoont. Het krijgen van kinderen verandert deze situatie al helemaal. Dan staat je relatie ‘on hold’ en heb je geen tijd voor romantisch geneuzel. Je dealt dan met de ander zoals ‘ie is, zonder verliefde gevoelens. Mensen die zich hier niet op voorbereiden, deinzen hiervoor terug. Ze denken dat ze elkaar kennen maar je kent opeens niet alleen de lieve, zorgzame en stabiele kant van jouw lief, maar ook de kwetsbare, onzekere en onrustige helft.

3. Je kiest verkeerd
Jouw visie op liefde en geluk wordt gevormd in je jeugd. Dingen die je meemaakt, vormen je vandaag de dag. Alleen zijn de dingen die je meemaakt niet altijd plezant. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met onzekerheid, verlatingsangst of schaamte. In bijna alle eerste relaties zoek je een persoon die deze negatieve gevoelens versterkt. Omdat dit comfort biedt en veilig voelt want het herinnert je aan vroeger. Maar helaas: uiteindelijk wil je dit écht niet en hunker je naar stabiliteit. Daar ga je al…

4. Liefhebben is een must
Alleen als je er klaar voor bent om lief te hebben, is het mogelijk om liefde te vinden. In veel gevallen wil je iemand vinden die van meer van jou houd dan jij van hem. Jij wilt meer krijgen dan geven en dit is nooit de juiste basis. Houden van, zonder verwachtingen, dat creëert echte liefde.

5. Liefde is geen opvulling van eenzaamheid
Veel vrouwen vinden het verschrikkelijk om single te zijn. Zeker op een bepaalde leeftijd voelen ze zich mislukt. Maar kiezen voor een relatie om jezelf eenzaamheid te besparen? Dat is een heuse no-go want eenzaam ben je ook in een relatie die niet lekker loopt.