Voel jij je eenzaam? Deze nuttige tip helpt je een handje

Eenzaamheid. Een naar gevoel maar je voelt het niet alleen. ‘De wereld wordt geteisterd door een eenzaamheidsepidemie’ zei Vivik Murthy vorig jaar in een review. Het zijn echt niet alleen ouderen die zich alleen voelen. Mensen van alle leeftijden, uit de stad of van het platteland, voelen zich wel eens eenzaam.

Uit een onderzoek van de Volksgezondheidzorg in 2016 bleek dat maar liefst 40% van de mensen zich weleens of altijd eenzaam voelt. Eenzaamheid kan je overvallen wanneer je op zondag iedereen een koffietje ziet drinken of wanneer je belangrijke keuzes moet maken en je het gevoel krijgt dat dit met niemand kan bespreken. December is al helemaal geen leuke maand als je je alleen voelt. Iedereen heeft kerstborrels, diners en andere festiviteiten terwijl jij daar maar zitten te wachten tot de dag voorbij is.

Wegkwijnen is geen optie
Er zijn onderzoeken gedaan naar de oorzaak van eenzaamheid. Eenzaamheid kan je overkomen als iemand die heel belangrijk is wegvalt. De liefde van je leven. Een beste vriendin. Allebei je ouders. Aan de andere kant is eenzaamheid ook een patroon wat je leven insluipt. Professor John Cacioppo legt een link tussen egocentrisch gedrag en eenzaamheid. Wanneer je namelijk heel erg op het welzijn jezelf gefocust bent, isoleer je jezelf van anderen. Je creëert als het ware een bubbel van zelfmedelijden.

Focus je meer op een ander
Als jij je bekommert om mensen om je heen, heb je minder tijd om je druk te maken om jezelf. Je focust je minder op je eigen eenzaamheid. Juist die focus op eenzaamheid zorgt ervoor dat je je alleen voelt. Omdat je je zo naar voelt, heb je het idee dat andere mensen je toch niet begrijpen. Hierdoor wordt je wereld kleiner en kleiner. Want wie beweert dat niemand je begrijpt? Dat doe je zelf. Er zijn altijd mensen die je snappen. Die misschien ook heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt. Probeer gevoelens te relativeren, het helpt echt.

Deel je eenzaamheid
Eenzaamheid delen zorgt ervoor dat je je meer begrepen of gehoord voelt. Je bent niet alleen, maar soms lijkt het wel zo. Mensen die zich alleen voelen, hebben ook wel eens de neiging om teveel aan één persoon te hangen. Die ene vriendin, je moeder of dochter. Wanneer deze persoon dan even geen tijd heeft, voel je je meteen in de steek gelaten.

Secret Santa
De kerstreclames vliegen ons om de oren, de classics van Mariah Carey zijn terug op Sky Radio en de kerstboom kan binnenkort weer van zolder of gewoon uit de tuin. De feestdagen komen eraan! In deze tijd van het jaar is niks leuker dan gezellig met vrienden en familie lekker eten en cadeautjes uitwisselen. Toch? Niet dus. Eenzaamheid zorgt voor een kutkerst. Daarom is Secret Santa in actie gekomen met de Facebook-groep Secret Santa. Een Facebook-groep ‘Voor de minima’ met ruim drieduizend leden. Via deze groep kun je iemand anders een warm hart toedragen tijdens de feestdagen doormiddel van een kerstkaart, kerstontbijt of kerstpakket. Je reageert op berichten uit jouw buurt en bezorgt iemand op deze manier een fijnere kerst. Of je nu eenzaam bent of iemand wilt helpen die zich alleen voelt: dit is het! Because Christmas is for sharing.