Verlegen zijn in een extraverte wereld is knap lastig

Iedereen wil graag diegene zijn die grappen maakt en benaderbaar is. Een warme, charmante persoonlijkheid die overal straalt. Iemand die niet bang is om zichzelf te laten zien en die immer een onuitwisbare indruk achterlaat. Zo’n persoonlijkheid, dat zou handig zijn.

Helaas is een joviale en uitbundige persoonlijkheid niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen kruipen liever weg op openbare gelegenheden. Met de telefoon in de aanslag om ongemakkelijke momenten te voorkomen, verschuilen ze zich in een hoek. Of ze klampen zich vast aan de eerste beste bekende die ze zien. Zo gaat dat meestal.

Dit zegt de vorm van jouw tanden over je karakter!

Verlegenheid
Klamme handen, hartkloppingen, stotteren en een vuurrood hoofd. Dit zijn – nare – bijkomstigheden van een verlegen persoonlijkheid. Vooral in nieuwe situaties, wanneer je niemand kent of wanneer je in de spotlights staat, krijg je hier last van. Alleen binnenkomen op een feest, een eerste date of een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Verlegenheid komt vaak door onzekerheid. En onzeker ben je omdat je jezelf vergelijkt. Verlegenheid is overigens niet hetzelfde als introvert zijn. Een introvert persoon heeft meer tijd voor zichzelf nodig, moet zich af en toe afsluiten om zich op te laden. Téveel prikkels kosten energie. Verlegen personen kunnen best tegen deze prikkels en drukte, maar zijn onzeker over zichzelf.

We willen niet verlegen zijn!
Zoals we al zeiden: het zou handig zijn als we wat extraverter konden zijn. Geen angst hebben voor wat ander van ons denkt. Gewoon, doen en laten waar jij zin in hebt zonder meteen een hoofd als een tomaat te krijgen. Want immers zijn extraverte mensen áltijd de sociale netwerkers die overal mee wegkomen.

Een helpende hand: 10 adviezen voor introverten op een fuif

Put yourself out there!
Zelfpromotie is niets nieuws, wie het hardste schreeuwt krijgt de meeste aandacht. In onze huidige maatschappij geldt dit laatste nog meer. Je moét jezelf in de markt zetten, jezelf promoten. En dat is knap lastig voor verlegen én introverte persoonlijkheden. Want jij wilt niet die populaire persoon zijn met een netwerk waar je u tegen zegt, maar het moet. Anders loop je achter de feiten aan, of nog erger, loop je je droombaan of droomman mis. Jouw connecties op Linkedin zouden wel eens doorslaggevend kunnen zijn voor die nieuwe job, en die profielfoto op Tinder is jouw lot naar een droomman. Zo gaan die dingen tegenwoordig, dus doe je braaf mee. Tegen je zin in, want zoveel mogelijk mensen toevoegen op sociale netwerken? ‘Blèh’! Of jezelf tentoonstellen op een openbaar datingnetwerk? Nog eens ‘Blèh’. Maarja, het hoort erbij!

Waar is die goeie oude tijd?
De tijd dat je niet per se in de spotlights moest staan om aandacht te krijgen. Toen je nog per post een sollicitatiebrief kon versturen waarbij een foto niet verplicht was. Of de tijd waarin je de deur uit moest om een man aan de haak te slaan – contactadvertenties daargelaten, maar er stond niemand met z’n gezicht in de krant! -. Die tijd is weg. Maar dat wil niet zeggen dat er alleen maar plek is voor extraverte personen.

Tegenpolen
Susan Cain schreef in het boek ‘The power of introverts’ over de opkomst van extraversie en het gevolg hiervan voor introversie. Ze legt uit dat dit twee tegenpolen van elkaar zijn die elkaar nodig hebben. Ook in deze maatschappij. Er is dus niks mis met beide persoonlijkheden, ze vullen elkaar aan. Maar zoals we al zeiden: verlegenheid is wat anders dan introversie. Verlegen zijn kan wél problemen geven, je voelt je er namelijk niet lekker bij.

Stop met vergelijken en blijf vooral jezelf
Om verlegenheid te overwinnen moet je jezelf accepteren zoals je bent. Iedereen heeft unieke kwaliteiten en daar moet je je op focussen. Heb lak aan wat anderen over jou denken, dus ook aan social media. Accepteer ook de momenten waarop je toch verlegen bent. Rode wangen staan heel charmant! Accepteer fouten, ongemakkelijke situaties maar ook overwinningen.

De schaamte voorbij

Het heeft ook wel wat!
Geloof het of niet, iedereen is een tikkeltje verlegen – want onzeker -. Verlegen mensen zijn mysterieus en stiller. Je zegt niet veel, maar de dingen die jij zegt zijn raak. Je geeft jezelf niet snel bloot, maar als je het doet wil dat iets zeggen. Het kost moeite om iemand te vertrouwen of om te investeren in relaties, maar deze zijn vaak wél langdurig. Bovendien zijn verlegen mensen erg goed in luisteren. Bekijk het van de positieve kant! Jij bent een fijn persoon om wie je bent, dus geen zorgen, je komt er wel!