Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

65% van de Nederlanders sluit een uitvaartverzekering af. Toch is het een onderwerp waar we liever niet over spreken of te lang bij stilstaan. Maar waarom sluiten zoveel Nederlanders dan toch een uitvaartverzekering af, en heb jij er dan ook één nodig? In deze blog zetten we de voordelen van een uitvaartverzekering voor je op een rij.

Zo kan jij zelf beslissen of het afsluiten van een uitvaartverzekering voor jou een slimme stap is om te zetten.

Wat houdt een uitvaartverzekering in?

Een uitvaartverzekering wordt afgesloten bij een verzekeraar waaraan een premie wordt betaald. In ruil hiervoor wordt er na jouw overlijden een bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden om je uitvaart te bekostigen. Dit bedrag heeft niet iedereen zomaar ergens liggen. Je wilt dit dan ook niet de verantwoordelijkheid van je nabestaanden maken. Er zijn verschillende soorten
uitvaartverzekeringen.

Zo wordt na het overlijden bij een kapitaalverzekering alleen een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Hier kunnen zij dan zelf de uitvaart mee regelen. Bij een naturaverzekering zijn er verschillende diensten inbegrepen. Zo kan een uitvaartverzekeraar bijvoorbeeld nabestaanden helpen bij het verzorgen van een uitvaart en hen werk uit handen nemen in een al turbulente tijd.

Uitvaartkosten

Om beter te begrijpen waarom mensen hun nabestaanden de financiële gevolgen van een uitvaart willen besparen, geven we je antwoord op de vraag: ‘wat kost een uitvaart in Nederland?’. Natuurlijk verschilt de prijs per uitvaart. Zo kan een kist van €500,- gekozen worden, maar zijn er ook genoeg kisten die meer dan €1.200,- kosten. Ook is een begrafenis zo’n €2.000,- duurder dan een crematie.

De kosten van een begrafenis komen vaak uit rondom de €9.500,- en de kosten van een crematie komen vaak uit op €7.500,-. Deze bedragen kunnen natuurlijk verder oplopen wanneer je specifieke wensen hebt voor je uitvaart. Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet je zeker dat jouw nabestaanden dit bedrag niet zelf zomaar op hoeven te hoesten.

Verder ontzorgen

Waar ook steeds meer mensen voor kiezen is het vastleggen van hun uitvaartwensen. Dit is natuurlijk niet verplicht maar het kan je nabestaanden ontzorgen wanneer zij jouw uitvaart moeten regelen. Zo kunnen er geen twijfels of discussies ontstaan over de muziek, ceremonie of gasten wanneer jij dit zelf al hebt vastgelegd. De rijksoverheid geeft aan dat dit via een notaris vastgelegd moet worden en door jou ondertekend moet worden. Wanneer je wensen veranderen dien je dit opnieuw vast te leggen bij een notaris.

Met deze informatie kan jij zelf de tijd nemen om te kijken of jij een uitvaartverzekering wil afsluiten. Hierover praten met jouw naasten is natuurlijk altijd een goed idee. Zo weet iedereen wat ze te wachten staat en waar ze terecht kunnen wanneer jij komt te overlijden.