Uitgelichte modezaken: Michelangelo Antonioni‏

Met zijn befaamde trilogie L’Avventura, La Notte en L’Eclisse uit het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw is Michelangelo Antonioni‏ één van de meest vernieuwende regisseurs van de vorige eeuw. L’Avventura (1960) is een keerpunt in de filmgeschiedenis, het begin van de moderne cinema.

Hij vernieuwt door vanuit beeld te denken en minder vanuit het verhaal. Als stilistisch perfectionist weet hij door middel van prachtig strakke shots de gemoedstoestand van zijn personages perfect te vangen. Kenmerkend voor Antonioni is zijn aandacht voor de omgeving waarin zijn personages zich verplaatsen, een lichtvlek op een muur, het geluid van een ventilator, alles is belangrijk. Ook de afwezigheid van een verhaallijn en beperkte dialogen maken zijn films adembenemend.

l'eclisse L’Eclisse

Michelangelo Antonioni (1912-2007), geboren in het Italiaanse Ferrera, begint zijn carrière tijdens de Tweede Wereldoorlog als co-scenarioschrijver voor Roberto Rossellini. In 1951 maakt hij zijn speelfilmdebuut ‘Cronaca di un amore’. Hij concentreert zich in zijn volgende films op de verlangens van zijn personages met een scherpzinnige gevoeligheid voor de psychologie. Zijn muze Monica Vitti gebruikt hij als verpersoonlijking van de moderne vrouw. Zijn films tonen het moderne leven waarin de haperende communicatie tussen geliefden de hoofdrol speelt.

Midden jaren zestig verlaat de regisseur Italië om in het buitenland films te gaan maken. Hij wint een oscar voor beste regie voor Blow-Up (1966): een ‘Swinging Londen’-film over een paranoïde modefotograaf. Dit succes leidt hem naar Amerika waar hij samenwerkt met Jack Nicholson aan Professione. In 1995 ontvangt Antonioni een ere-Oscar ‘als erkenning voor een van de grootste visuele stilisten uit de filmindustrie’. In zijn geboorteplaats wordt het Museo Michelangelo Antonioni geopend, waren alle scripts en kustwerken van Antonioni worden bewaard.

EYE Amsterdam presenteert een grote tentoonstelling rond de Italiaanse regisseur en is tot en met 17 januari 2016 te bezoeken, waar ook zijn films tijdens deze periode vertoond worden. Laat de maestro je meeslepen in zijn prachtig shots en scènes.

Shopping

www.bol.comnlpmichelangelo-antonioni-box1002004007243154

Via

www.zara.comnlnldamesjurkenalles-bekijkenjacquard-jurk-c733885p2965546

Via

cos

Via

www.zara.comnlnldamesrokkenalles-bekijkenmidirok-met-plooien-c733908p2934591

Via

stories.comnlJewelleryNecklaces

Via 

vuitton_heels tamikerndptvente.bigcartel.com

Via

Lees ook: Uitgelichte modezaken: Emmanuelle Alt.