Trouwen duur? Dit kost zo’n grapje

De mooiste dag van je leven, zo wordt de ideale bruiloft omschreven. En dat mag ook wel want goedkoop is het niet. Er wordt grof geld uitgegeven aan bruiloften en alles wat daarbij komt kijken.

Volgens Amerikaanse cijfers kost een gemiddelde bruiloft ongeveer 29.000 euro. Een bedrag waarvoor je heel wat Chanel tassen kunt aanschaffen of dik op reis kunt. Maar goed… die tas kan wachten en reizen kan de rest van je leven nog. Trouwen doe je als het goed is maar één keer en dat wil je op je mooist doen. Wil je weten waar al dat geld aan gespendeerd wordt? Kijk dan even naar dit lijstje van de Harpers Bazaar.

De gemiddelde trouwjurk kost:
15.000 euro en dit is voor Nederlandse begrippen erg duur. De gemiddelde prijs voor de trouwjurk ligt in Nederland dan ook stukken lager. Tussen de 1500 euro en 2000 euro heb ik me laten vertellen.

Dit tel je neer voor de fotograaf
Wil je een goede fotograaf die jullie dag vereeuwigd? Dan moet je denken aan zo’n 2000 euro. Een flink bedrag maar de fotograaf moet alle foto’s ook nog bewerken. Wil je ook een video van dé dag? Tel er dan minimaal 1000 euro bovenop en je hebt je eigen love story op film.

Zo duur is een locatie
De prijs van de locatie kun je zo gek maken als je zelf wilt. Gemiddeld liggen de kosten voor een sjieke plek in Nederland tussen de 5000 en 10.000 euro in. Het hangt er een beetje vanaf wat je wilt, is het inclusief of exclusief drank? Hoeveel personeel wens je te hebben? En kies je voor één of meerdere locaties.

Wat denk je van de catering
Lekker eten is belangrijk en je wilt niet beknibbelen op het diner. Voor een goede catering ben je minimaal 30 euro per persoon kwijt en dit kan oplopen tot zo’n honderd euro per persoon. Dit is exclusief drank, taart en eventuele hapjes. Je moet denken aan zo’n 100 tot 200 euro per persoon als je iedereen van een natje en een droogje wilt voorzien.

Dit vragen de mooimakers
Natuurlijk wil de bruid er op haar mooist uitzien. Kappers en make-up artist werken ook niet voor niets. Voor een bruidslook tel je al snel 250 euro neer, dit is dan wel inclusief proef make-up.

Muziek kost ook geld
Eigenlijk valt hier niet veel over te zeggen. Je kunt iemand vragen die plaatjes komt draaien voor 500 euro maar je kunt ook kiezen voor live muziek ter waarde van 15.000 euro tot 30.000. De keuze is totaal aan jou.

Trouwen in het buitenland
Is niet per definitie duurder dan in je eigen land. Het kostenplaatje is totaal afhankelijk van het aantal gasten, de locatie en wat je allemaal wel of niet voor je gasten betaald. Kijk: je voor iedereen slaapplaatsen regelt, dan moet je diep in de buidel tasten. Vergeet niet dat de fotograaf ook blijft overnachten. Eigenlijk kun je over de kosten nog niet zoveel zeggen.