Tot jezelf komen in dromerig Toscane

Het beton en asfalt, de hoogbouw, de drukte, soms kunnen ze je allemaal even gestolen worden en wil je tot rust komen terwijl je inspiratie opdoet. Het dromerige Toscane is niet voor niets een populaire vakantieplek, maar deze regio is ongeveer even groot als Nederland en met nog geen vier miljoen inwoners veel minder dichtbevolkt. Zowel gemoedelijkheid als ongerepte natuur zijn altijd dichtbij.

Even geen digitaal gedoe

Soms kunnen we onze smartphone wel achter het behang plakken. Je zult de eerste niet zijn die teruggrijpt naar een simpele Nokia om niet gillend gek te worden van de piepjes, bliepjes en trillingen die we continue horen door onze verbinding met het internet. Maar welk soort telefoon je ook koppelt aan een mobiel abonnement, je merkt in Toscane dat je er veel minder om maalt. De positieve prikkels nodigen uit tot het schieten van plaatjes, natuurlijk, maar dat kan ook met een simpel fototoestelletje. Van een klein groepje cipressen in de sprookjesachtige Val d’Orcia tot mooi uitgestalde pastasoorten in welk Etruskische stadje dan ook.

Drukte ontwijken in Toscaanse steden

De kunst is om grote groepen toeristen en verkeersdrukte te mijden. Het is bekend dat een aantal Toscaanse steden zoals Florence, Pisa, Siena echte trekpleisters zijn. Vooral in de seizoenen met zacht weer is dit het geval. Sowieso lijken alle toeristen ’s avonds allemaal in een luik verdwenen, en dan zien de verlichte steden er heel anders uit. Zeker in kleinere plaatsen zoals Volterra, Montepulciano en San Gimignano vormt dat een prachtige aanblik. Maar bezoek ook minder geijkte bestemmingen zoals Arezzo, Grosseto, Piombino of Sansepolcro. En doe dit eens rond Kerstmis, alle steden zijn dan verrassend sfeervol!

Duurzaam leven met de seizoenen

In de warmere maanden is een camper huren (doe dit betaalbaar via Goboony of Camptoo!) een absolute aanrader. Alleen van het ene dorp naar het andere rijden is al een klein feestje, in deze lieflijke groene heuvels. De bewoners lijken in het geheel op te gaan en leven met de seizoenen en de daarbij behorende lokale producten. Dat simpele leven wordt doorgetrokken in de horeca, dorpse restaurantjes zien er niet uit als mondaine grand cafés, maar serveren wel kakelverse, vaak duurzame en bovenal heerlijke maaltijden. Je rondreis door Toscane is een uitgebalanceerd en smaakvol boeket van cultuur, natuur en historie.

Hier wonen?

Enige ‘maar’ aan deze regio: je wilt er waarschijnlijk nooit meer weg. Hoewel, wie een beetje ruim denkt vindt dat geen ‘maar’. Veel Nederlanders, Amerikanen, Britten en Duitsers gingen je voor, al is dat hier nauwelijks te merken. De rust en het weer werken verslavend, net als het lage tempo. Ben je geïnteresseerd in de Italiaanse huizenmarkt, kijk dan op Immobiliare.it of Casa.it. Fantaseren kost je in ieder geval niets!