Sunscreen Day: red je huid door je met zonnebrand te beschermen

Zonnebrandcrème redt je bij het leven. Iedereen gebruikt het en toch hebben veel mensen geen idee hoe het werkt. Zonde! Want smeren is zó belangrijk omdat de zon huidveroudering of nog erger, huidkanker kan veroorzaken. Goede bescherming is een must maar de meeste mensen denken er pas op het laatste moment aan.

Last minute wordt er haastig een gebruikte fles uit de kast opgesnord en daarmee denk je dan de dag door te komen. Niet dus! Oude zonnebrand verliest zijn kracht en het is mogelijk dat je verbrandt of huidirritaties krijgt. Ook is een kladje zonnebrand voor de hele dag niet genoeg. Daarom delen wij op 27 mei Sunscreen Day samen BEAUTSY-founder Jessica Schuddeboomeen paar eye-openers. Omdat niemand wil verbranden.

Smeer ook als het bewolkt is
Zelfs als de zon niet tevoorschijn komt vanachter de wolken, kan je nog verbranden. Ongeveer 80% van de UV-straling dringt door de wolken heen en op een bewolkte dag heb je minder in de gaten hoe sterk de kracht van de zon is. Verbranding ligt op de loer!

Ga voor UVA- én UVB-straling
Oei. Nooit over nagedacht zeker… Wanneer je een nieuwe zonnebrandcrème koopt, probeer er dan een te scoren met UVA- én UVB-straling. UVA-straling is er het hele jaar en veroorzaakt met name huidveroudering, UVB komt vooral in de zomermaanden voor en is de oorzaak voor verbranding. Omdat we beide willen voorkomen is een combinatie van UVA- en UVB-bescherming simpelweg een must.

Kies voor biologisch
Zo belangrijk! In niet-natuurlijke zonnebrand zitten chemische stoffen die schadelijk zijn voor jou en het milieu. Denk maar eens aan alle mensen die de zee induiken met een flinke veeg zonnebrand op het lijf. Er is bewezen dat dit een van de belangrijkste oorzaken is voor het afsterven van koraalriffen. In Nieuw-Zeeland of Australië mag je niet eens met niet-natuurlijke zonnebrand de zee in. Als je betrapt wordt, krijg je een boete! Daarnaast worden chemische filters door onderzoekers steeds vaker in twijfel getrokken als het om je gezondheid gaat. Er zijn onderzoeken waar deze chemicaliën in verband worden gebracht met kanker. Dit wordt weer tegengesproken door andere onderzoeken die beweren dat het compleet veilig is. Wij zijn geen wetenschappers, maar roken was ook ‘veilig’ dertig jaar geldeden dus kies maar… volg je gevoel!

Gooi oude zonnebrandcrème weg
Verouderde zonnebrand verliest zijn kracht en daarom is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden. Dat zonnebrand slechts één jaar goed blijft, is een fabel maar de crème blijft niet oneindig goed. Mocht je de houdbaarheidsdatum nog kunnen opsporen, dan is dat de belangrijkste richtlijn. Is deze onvindbaar? Dan is het belangrijk om op de geur, kleur en textuur te letten. Ruikt het vreemd? Wordt de textuur korrelig? Of de kleur geel terwijl ‘ie eerst wit was? Weggooien dan!

Minerale zonnefilters vs. synthetische filters
In biologische zonnebrandcrèmes zitten mineralen die als een spiegel het zonlicht weerkaatsen terwijl synthetische filters UV-straling absorberen en intrekken in de huid. De werking van synthetische filters vermindert wanneer ze in de huid trekken en daarom is deze zonnebrand minder betrouwbaar. Voorbeelden van chemische UV-filters zijn benzophene-3, oxybenzone en homosalate. Homosalate is een cresol (afkomstig van hout en koolteer en wordt toegepast in haarproducten en zonbescherming). Dit bevat een giftige stof die de huid irriteert en het haar uitdroogt. Het kan ook via de huid in de bloedbaan terecht komen wat voor lichamelijke klachten kan zorgen. Eigenlijk lees je het al: je hebt liever dat UVA- en UVB-stralen weerkaatst worden dan dat ze door een filter in de huid geabsorbeerd worden. Biologische zonnebrand veroorzaakt minder irritatie of overgevoeligheid reacties.

Vegan, cruelty free en biologisch
Omdat je nu vast wilt weten waar je dan een fijne, eerlijke en effectieve zonnebrand kunt kopen, hebben wij onze favo merken op een rij gezet. Salt & Stone van BEAUTSY heeft een natuurlijke minerale SPF, non-Nano zinc oxide 22,5% (bevat geen nano-deeltjes). Zinc oxide is een anorganisch (ofwel niet levende materie) wit mineraal poeder en daardoor kan de huid er direct na het aanbrengen wat witter uitzien. Maar: het is een natuurlijke combinatie UVA- en UVB- bescherming die ook nog eens 80 minuten waterresistant is. Wij adviseren om je om de twee uur opnieuw in te smeren. Vergeet ook je oorlellen, puntje van je neus en lippen niet. Voor je gezicht heb je een volle theelepel nodig.

salt stone
Salt & Stone lip balm (SPF 30), €5 via BEAUTSY
Salt & Stone Face Stick (SPF 50), €20 via BEAUTSY

Tot slot hebben we ook de Hyn’t Sun Prep SPF 25 in onze kast. Deze crème heeft ook een natuurlijke en minerale SPF, (Non- Nano Micronised ) titanium dioxide 9%. titanium dioxide is een mineraal en komt voor in de aardkorst. Het is een verbinding van titanium met oxygen. Een must voor de lange zomerse dagen die komen gaan!

natuurlijke zonnebrand

Hyn’t Sunt Prep Broad Spectrum SPF 25, €65 via BEAUTSY


Om Sunscreen Day te vieren geeft BEAUTSY een week lang korting op alle zonnebrandcrèmes. Van maandag 27 mei (Sunscreen Day) tot en met 2 juni krijg je 15% korting op alle zonnebrand!