Spectrum, bekroond met twee Michelinsterren is pas echt verfijnde haute cuisine

Restaurant Spectrum, (bekroond met twee Michelinsterren) onder leiding van chefkok Sidney Schutte, is precies wat je kan en mag verwachten van haute cuisine. Als je van fine dining houdt, is deze plek in het imponerende Waldorf Astoria Amsterdam een niet te missen parel.

Spectrum behoort al jaren tot de absolute top van de Nederlandse gastronomie. Het twee Michelin-sterrenrestaurant, onder leiding van chef-kok Sidney Schutte en sommerlier & maître Cas Kratz, legt je culinair in de watten en combineert innovatie met vakmanschap geïnspireerd op de Nederlandse eetcultuur.

Verfijnde haute cuisine bij Spectrum **

In 2017, ik weet het nog precies, nam ik mijn man mee naar het toen nog Librije’s Zusje op de plek waar nu Spectrum huist. Het was een voltreffer wat fine dining betreft en eerlijk waar we hebben elders nooit meer zo bijzonder gegeten. Tot nu. Want bij Spectrum wordt je nog steeds verrast met schitterende, verfijnde kunstwerkjes op het bord die van de hand van Sidney Schutte en zijn team komen. Het menu bestaat uit diverse gangen die elkaar op een aangenaam tempo opvolgen. Een van de vegetarische signatuur dishes met watermeloen was toch wel mijn favoriet.

watermeloen spectrum

Watermeloen, citroengras, tomaat, mierikswortel, pistache en munt.

Net als het gerecht met truffel dat als een waar kunstwerkje geserveerd wordt.

Spectrum truffel

Zwarte truffel, codium, wortel, comté, aardappel

De gerechten worden in perfecte proporties geserveerd. Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. En je wil natuurlijk ruimte overlaten voor de laatste gangen met bijvoorbeeld rabarber, dille, knolkervel en klaverzuring of wat dacht je van bergamot met pecan, aubergine en olijfolie. Zo’n dessert is een af en toetje… want dit proef je zéker niet dagelijks.

Elke hap is een unieke beleving waarbij geuren en smaken je voor even nergens anders meer aan laten denken. Zoals het heurt in een sterrentent!

De wijn is fijn

De eerder genoemde Cas Kratz, de ervaren maître en sommelier, verzorgt bij iedere gang passende wijnen. Van de amuses tot het dessert, de tongstrelende combinaties verbluffen keer op keer en de wijnen komen met een mooi verhaal.

Intieme setting

Wat ook fijn is aan het restaurant, is de intieme, sfeervolle setting waar je warm wordt ontvangen. De grandeur van het Waldorf Astoria met veel marmer, goud, crème meubilair en beeldige kunst is doorgetrokken in het restaurant. Het is een mix van modern en klassiek. En vergeet vooral niet de achtertuin van het restaurant te bekijken want deze is immens voor Amsterdamse begrippen. Je zit op zeer comfortabele stoelen en vooral niet te ver bij elkaar vandaan, dat vinden wij altijd zo ongezellig.

spectrum restaurant

Over de chef-kok Sidney Schutte

De Zeeuwse chef-kok Sidney Schutte ging in 2015 aan de slag bij Librije’s zusje als executive chef. En dat werd direct een sterrenregen want met zijn menu maakte hij indruk. Als kers op de taart werd hij in 2017 uitgeroepen als Chef van het Jaar en in 2019 werd hij helemaal verantwoordelijk voor het restaurant en daarbij paste een nieuwe naam: Spectrum, zoals we het nu kennen. Tot op de dag van vandaag weten Sidney en zijn team de twee sterren te behouden.

Spectrum, Herengracht 542, Amsterdam