Smeren met bakuchiol: de anti-ager allertijden?
Het mag duidelijk zijn: We zijn D.O.L op de natuur. Om onze ogen uit te kijken, maar net zo lief trekken we ‘m door naar binnenshuis en wel met natuurlijke gezichtsverzorging. Het allerbeste van de natuur gewoon thuis in het badkamerkastje. Eén van de natuurfavorieten waar je steeds vaker over leest, is bakuchiol. Hoewel het even op de spelling oefenen was, wordt deze plantaardige versie van retinol sowieso je nieuwe beautybestie. Waar dat ‘m in zit, lees je hier.
Bakuchiol: natuurlijke broertje van ‘retinol’
‘Nieuwe ster’, ‘plantaardig geheim’: Het beautylandschap heeft er sinds een aantal jaar een droomingrediënt bij: bakuchiol. Een natuurlijke stof afkomstig van de babchi-plant. Oorspronkelijk vind je ‘m in India, en al eeuwen wordt het in de Ayuvedische en Chinese geneeskunde gebruikt.
De moderne beauty-industrie heeft het nog niet lang op het oog. Toch is het in korte tijd al uitgegroeid tot een favoriet van veel skincare-merken en hun achterban (hey, hallo!). Waar dat ‘m zoal in zit? Bakuchiol blijkt een positieve impact te hebben op celvernieuwing, en de aanmaak van collageen (voor een stevig velletje) en elastine (dat je huid veerkrachtig maakt). In de categorie: één en één is drie, want dit betekent vermindering van fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekjes, versteviging van de huid, verbetering van de textuur and many more. Precies dat is waar retinol, vorm van vitamine A, ook groot mee is geworden. Waarom veel merken – in het bijzonder de natural beauties – juist voor bakuchiol gaan, zit ‘m in het plantaardige karakter. Gewoon van Moeder Natuur, zonder fratsen én wel de voordelen voor je huid. Want het moet gezegd worden: retinol doet al jaren haar werk in menig smeersel, maar lang niet elke toet gaat er goed op.
The game is on
Voor wie wel eens een serum met retinol heeft gebruikt, weet dat het een ingrediënt enig divagedrag vertoont. Het is namelijk belangrijk dat je het smeren rustig opbouwt (je huid moet eraan wennen) en je de juiste sterkte voor jouw huid vindt. Retinol kan de huid namelijk in meer of mindere mate irriteren met roodheid, schilfers, droogheid en zelfs een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht tot gevolg. Het is alsof je de meest geweldige vriendin hebt gevonden bij wie je alleen altijd op je tenen loopt… beetje jammer! Dat houdt niet iedereen tot de eindstreep vol.
Incoming: Bakuchiol. Zeg maar, de BFF die een stuk liever voor je huid is. Zoals gezegd, het ingrediënt doet hetzelfde als retinol alleen laat het de bijwerkingen achterwege. En waar het advies is om retinol ’s avonds te smeren, kun je ‘Baku’ ook prima ’s ochtends in je routine opnemen.
Hype of blijvertje?
Met de alsmaar groeiende interesse in natuurlijke skincare is de populariteit van bakuchiol een logische ontwikkeling. We willen crèmes die goed zijn voor mens én de planeet. Is het dan alleen maar hosanna met bakuchiol? Bijna! Want net als elk wondermiddel is je huid niet gelijk na één schoonheidsslaapje opgeknapt. Het is geen quick-fix. Waar je de eerste resultaten van retinol al binnen een paar weken in de spiegel terugziet, heb je met bakuchiol net een potje meer geduld nodig (je hoort het je ouders zo zeggen: ‘Geduld is een schone zaak’). Nu kun je dit natuurlijk ook als iets positiefs zien, want is het juist niet een superkracht als de natuur net wat langer nodig heeft om haar ding te doen? Rome wasn’t built in a day!
Een van de bakuchiol-favorieten bij moi thuis? Volmondig: Esse Bakuchiol Serum.
Voor in je tassie: dit huidproduct nemen we óveral mee naar toe